Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Június 21-én öt megyében közel félmilliárd forintra becsült anyagi kárt okozott az orkánszerû vihar, több száz család maradt egy egész élet munkája után néhány perc alatt fedél nélkül. Ilyen katasztrófa hírére a világon mindenütt az állampolgáraiért felelõsséget érzõ kormányok azonnal a károsultak segítségére sietnek, mert itt valóban igaz, hogy aki gyorsan ad, az kétszer ad. A magyar kormány nem ezt tette.

Nem hívott össze rendkívüli kormányülést, hanem hosszú polémiába kezdett arról, hogy az e célra gyorsan felhasználható katasztrófaalapban mennyi szabad forrás van még: 50 millió vagy a talán most már megkapott 28 millió forint. Nem keresett más kormányhatáskörben kiutalható forrást, például a kormány tartalékalapjából, de nem kezdeményezett parlamenti döntést igénylõ elõterjesztést sem a gyors segítségnyújtáshoz.

Lehet, hogy a szokásos kommunikációs zavar volt az ok, de lehetett egy másik ok is. Az, hogy a kormány, a nagyobbik kormányzó párt, a sajtó mással, ettõl fontosabbnak ítélt kérdéssel volt elfoglalva: a Horn-villa ügyével. A vita arról szólt, hogy van-e joga a magyar miniszterelnöknek nyugdíjas éveiben együtt lakni a családjával? A vitában az MSZP ügyvezetõ elnöke a köz lelkiismeretére apellált, amikor kijelentette, nagyon kellene szégyellnie a hazának, ha a miniszterelnök, amikor majd egyszer befejezi a politikai pályát, nem lehetne olyan körülmények között, ahol az egész családjával együtt élhet. Miközben családok százai fedél nélkül várták a kormány gyors segítségét.

Ezért kérdezem miniszter urat: ön szerint kinek kell szégyenkeznie? A hazának, aki nem üzen vissza, mert nem tud visszaüzenni - de hiszem, hogy azt gondolja, hogy úgy, mint minden magyar állampolgárnak, a magyar miniszterelnöknek is joga van családjával együtt, emberi körülmények között élni. Vagy a kormánynak kell szégyenkeznie, aki elmulasztotta kötelességét: a viharkárt elszenvedett családok azonnali támogatását - hogy a fenti jogot minden magyar állampolgárnak biztosítani lehessen. Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage