Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! A demográfiai helyzet az idõrõl idõre téma a napirend elõtti hozzászólásokban és azonnali kérdésekben, akár családtámogatási rendszer módosítása, akár csecsemõgyilkosságok vagy az Alfa Szövetség megalakulása kapcsán egy-egy metszete ennek szóba kerül, és most a legutóbbi idõszakban az Internet- hálózaton keresztüli felajánlások, illetõleg az amerikai-magyar gyerekkereskedelem ügye borzolta a kedélyeket.

Az utóbbival kapcsolatban hadd jegyezzem meg, hogy rendõrségi vizsgálat folyik jelenleg is, és tekintettel arra, hogy ez nem zárult le, nem tudok ezzel összefüggésben bõvebbet jelezni a tisztelt Háznak.

Ami az Internet-hálózaton magyar állami gondoskodás alatt álló gyermekek megjelentetését és felajánlását illeti, engedjék meg, hogy arról tájékoztassam önöket, hogy a minisztérium a tudomásszerzést követõen valamennyi gyermek- és ifjúságvédõ intézet igazgatójához levelet intézett.

Ebben közöltük az üggyel kapcsolatos elítélõ álláspontunkat, és az adatszolgáltatásban való részvételrõl jelentést kértünk. Az illetékes megyei közgyûlési elnököknél levélben javasoltuk - ugye a hirdetésen tíz gyermek szerepel -, hogy fegyelmi eljárás keretében vizsgálják meg, hogy kit és milyen mértékben terhel a felelõsség a történtekért. Minden GYIVI-igazgatónál kezdeményeztük az East-West Concepts INC-vel való munkakapcsolat beszüntetését.

És végül - mert idõm mindjárt lejár -, egyetértek azzal, hogy a szóban forgó esetek sürgetik a gyermekvédelmi törvény mielõbbi megalkotását. A javaslatot nyáron benyújtjuk az Országgyûlésnek, és én bízom abban, hogy túlterheltsége ellenére a Ház sürgõsséggel napirendre tûzi szeptemberben. (Taps az MSZP padsoraiban.) Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage