Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselõtársaim! 1994-ben megállapodás jött létre a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérim és az UNESCO között. A megállapodásnak a tárgya egy európai folklór központ létrehozása Magyarországon. Több ország közül nyerte el Magyarország a központ létrehozásának a jogát az UNESCO-nál.

Magyarország népmûvészeti nagyhatalom. Az 1100 éve formálódó népmûvészeti és nemzeti hagyományunk - a néptánc, a népviselet, a népzene, a népköltészet, de említhetném akár a tárgyi népmûvészetet is és a népi iparmûvészetet is - mind-mind oda vezetett, hogy értékelte az UNESCO ezt a sokrétû, régi és színes népmûvészeti múltunkat, és megszerezhettük ennek a központnak a létrehozási jogát.

Az UNESCO körülbelül 60 ezer dollárral támogatta is a központ munkáját. 1995-ben a Közoktatási Minisztérium 5 millió forinttal járult hozzá, azonban 1996-ban valami véletlen folytán még nem jutott el a támogatási összeg a központhoz.

Ez az iroda egy kis létszámú iroda, de nagyon fontos információs központ. Szolgáltatásaikkal közvetlenül, és az Interneten keresztül is nemzetközi érdeklõdés központjában áll.

Tisztelettel kérdezem államtitkár urat, véletlen vagy szándékos az önök anyagi mulasztása? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage