Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Úgy látom, hogy az államtitkár asszony fogja megadni a választ; tehát, Igen tisztelt államtitkár asszony! Amint az ismeretes, a garéi veszélyeshulladék-lerakó és az ide tervezett égetõmû nagy aggodalommal tölti el az érintett körzetek lakosságát. Teljes joggal, hiszen az ismert környezeti károk is jelentõsek. Ráadásul már legalább tizenöt éve folyik a környezet rombolása. Eközben a tárca részérõl ellentmondásos és szakmailag nem körültekintõ gyakorlatot folytatnak. A dél- dunántúli Garéban 1980-ban kezdték meg a Budapesti Vegyimûvek veszélyes hulladékának lerakását, igen gondatlanul. A vashordókat rövidesen kikezdte a rozsda, ráadásul szabálytalanul földdel takarták a hordókat, amelyek közül sok a munkagépek súlya alatt beszakadt. Elõször 1989-ben kötelezték a céget a hordók átrakására. Ennek csak részben tettek eleget, a hatvanhárom-ezerbõl csak tizenöt-ezret csomagoltak át. A kifolyt klór-benzol összeszedésére egyáltalán nem került sor. Ma már a szennyezés harminc méter mélyre jutott, veszélyeztetve két forrás vizét is. A határozat szerint a lerakó mûködtetését 1997 végéig be kell fejezni, a hulladékot el kell szállítani, a területet meg kell tisztítani. Félõ, hogy más határozatokhoz hasonlóan ez sem teljesül.

A lerakó és az égetõ kérdését idõközben összekötötték. A problémát ez semmiképpen sem oldja meg, hiszen így tizenöt-ezer tonna veszélyes hulladék helyett százötven-ezer tonna égetésbõl visszamaradt anyag szennyezné a területet. A Baranya Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás a célra a helyet alkalmatlannak minõsítette, ezért a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelõség elutasította az égetõmû létesítését.

(15.40)

A Környezetvédelmi Fõfelügyelõség viszont ezt hatálytalanította. Az égetõmû egyébként hatással lenne számtalan település fejlõdésére. Ennek vizsgálata nem történt meg. Ez akkor is hiba, ha a jelenlegi szabályozás szerint nem kötelezõ. Ott van ugyanis a közelben a siklós-villányi borvidék, vagy Harkány és a híres gyógy-idegenforgalom.

Kérdezem tehát az államtitkár asszonyt: környezetvédelem helyett miért erõltetnek egy olyan létesítményt, amely nyilvánvalóan komoly kockázatot jelent nemzeti értékeinkre? Várom a válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage