Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Államtitkár Asszony! Sajnálom, hogy a miniszter úr sokasodó pártpolitikai feladatai miatt nem tudja ellátni a tárca felügyeletét, és önnek kell föltennem ezt az interpellációt.

Mint ön tudja, államtitkár asszony, alig csillapodtak valamelyest az algyõi veszélyeshulladék-ügy hullámai, ami, ha közigazgatásilag nem is, de környezetvédelmi szempontból mindenképpen érinti Hódmezõvásárhely lakosságát is, újabb hasonló eset vált ismeretessé '94. június 9-én. Lakossági bejelentés érkezett Hódmezõvásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalába, hogy a város közigazgatási területén belül Kopáncson, közvetlen a 47-es fõközlekedési út mellett, mintegy 6 km-re a Tiszától, és alig néhány km-re a település belterületi határától, a volt Csomikert megyei vállalat kertészeti telepén nagy mennyiségû veszélyes hulladék található. A polgármesteri hivatal illetékesei azonnal értesítették a területileg illetékes elsõfokú környezetvédelmi hatóságot, az Alsó-Tiszavidéki Környezetvédelmi Fõfelügyelõséget, és a helyszín ellenõrzésére kiérkezõ szakembereket döbbenetes látvány fogadta.

Tisztelt Ház! Több mint 600 db, vélhetõen nyomdaipari festéket, oldószert és egyéb ismeretlen eredetû veszélyes hulladékot tartalmazó fémhordót találtak a lehetõ legszakszerûtlenebb tárolási viszonyok mellett. Az akkori állapotok az eltelt két év alatt - az idõjárás következményeiként is - csak romlottak. A helyszíni bejárás után a polgármesteri hivatal közremûködésével a terület tulajdonosainak felkutatására került sor. Ezután lehetett az érdemi hatósági intézkedéseket megtenni.

'94. július 7-én az Alsó-Tiszavidéki Környezetvédelmi Felügyelõség határozatban szólította fel a terület akkori tulajdonosát, a Triumvir Dehidro Kft.-t a hulladék elszállítására. Többszöri határidõ-módosításokkal, az elsõfokú hatóság '95. május 31-ig adott haladékot, majd aztán elindult a játék, majd megszületett a döntés, hogy 2,7 millió forint büntetésben részesíti a környezetvédelmi felügyelõség a veszélyes hulladékot nem megfelelõen elhelyezõ céget.

Ezek után az történt, hogy a másodfokú határozatban a tárca illetékességi területébe tartozó Környezetvédelmi Fõfelügyelõség fölfüggesztette ezt a büntetést, a veszélyes hulladék nem lett elszállítva. Harmadik éve tart ez az ügy.

Kérdezem tisztelt államtitkár asszonyt: meddig kell még több százezer embernek egy potenciális veszélyforrás közelében élni, mikorra várható, hogy az elszállításra kötelezõ határozatnak a tárca érvényt tud szerezni? (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ lejártát.) Köszönöm, elnök úr. Kérdezem államtitkár asszonyt: történt-e az eljáró környezetvédelmi hatóságok részérõl mulasztás, és ha igen, milyen intézkedéseket tett a tisztelt miniszter úr - aki éppen pártpolitikai feladatai miatt nincs itt - a hasonló események jövõbeni megismétlõdések elkerülése érdekében? Köszönöm, elnök úr, a szót. Köszönöm. Várom válaszát. (Taps a jobb oldali padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage