Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Bár valóban a miniszter úr nincs itt, lehet hogy én önnek pótolni nem tudom, de igyekszem helyettesíteni a válaszommal a miniszter urat.

Az Alsó-Tiszavidéki Környezetvédelmi Felügyelõség lakossági bejelentés alapján 1994-ben helyszíni ellenõrzést tartott - ahogy a képviselõ úr is elmondta - Hódmezõvásárhely, Csomikert, Kopáncs kertészet területén. Az érintett területen fóliával védett tárolótéren található hordókból mintát vett és laborvizsgálatot végzett. Mintavételezést követõen valóban megállapítást nyert, hogy a hordókban talált és azonosított anyag mérgezõ hatású, fokozottan tûzveszélyes, veszélyes hulladék .

Az ügyben kétirányú hatósági intézkedés történt. Egyrészrõl a felügyelõség veszélyeshulladék-bírságot szabott ki - ahogy képviselõ úr is említette -, a határozatot a kötelezett fellebbezése alapján a Környezetvédelmi Fõfelügyelõség hatályon kívül helyezte elévülésre hivatkozva, hangsúlyozom. Az ügyben - mint képviselõ úr elõtt is ismert - a Szegedi Városi Bíróság fog döntést hozni. Itt szintén peres eljárás kezdõdött.

Mint képviselõ úr is az interpellációban elmondta, a veszélyeshulladék- bírság határozattal egy idõben '94. június 26-án a hatóság a Triumvir Dehidro Kft.-t kötelezte a kertészet területén illegálisan tárolt veszélyes hulladék augusztus 31-ig történõ elszállítására és ártalmatlanítására. Kötelezett kérelme alapján a teljesítési határidõt '94. szeptember 30-ára módosította, meg kell azonban jegyeznem, hogy a kötelezett a veszélyes hulladék egy részét elszállította a dorogi hulladékégetõbe, másik részét átadta a MÉH Rt. hódmezõvásárhelyi telepének.

Jelzett területen azonban még maradt veszélyes hulladék. Az elsõfokú hatóság '95 áprilisában újabb ellenõrzést tartott. Újabb kötelezést adott ki, amelynek teljesítési határidejét április 30-ában jelölte meg. A kft. ismét határidõ-módosítást kért, ezúttal az ÁNTSZ-tõl, melynek alapján kft. kérelmét elutasította. A kft. fellebbezett. A fõfelügyelõség a fellebbezést elutasította. Tehát ez a második forduló.

Ezt követõen a Triumvir Dehidro Kft. jelezte az elsõfokú hatóságnak, hogy idõközben elidegenítette a kopáncsi kertészetet a Gold Line Kft.-nek, az adásvételi szerzõdésben ugyan az eladó nyilatkozott, hogy a területén lévõ veszélyes hulladékot '95. december 31-ig saját költségén elszállítja, azonban - ahogy ezt képviselõ úr is említette - valóban a mai napig nem történt meg.

Az elsõfokú környezetvédelmi hatóság ezúttal már az újabb tulajdonost, a Gold Line Kft.-t kötelezte a területén lévõ veszélyes hulladék elszállítására. Ez ellen a határozat ellen most a Gold Line Kft. fellebbezett. A fellebbezés jelenleg másodfokú elbíráláson van.

Az ügyben eddig tett hatósági intézkedésekrõl képviselõ úr korábbi levele alapján értesültünk. Ennek nyomán a következõ intézkedések történtek.

Egy. Területen újabb helyszíni ellenõrzés megtartására került sor, amely ellenõrzés során az eddigi intézkedések vizsgálata történt meg, valamint annak megállapítása, hogy egyáltalán következett-e be környezetszennyezés. A helyszíni szemle megállapításának értékelése jelenleg folyik. Természetesen, amennyiben bebizonyosodik, hogy bármilyen mértékû környezetkárosítás történt - a vizsgálatok alapján -, ez esetben felügyelõség kárelhárítási készültséget rendel el, és természetesen a most már meglévõ szabályaink alapján ennek a szankcionálására is lehetõség nyílik. Ennek keretében lehetõség van a veszélyeztetés vagy a károsítás végleges felszámoltatására.

(16.10)

Kettes megállapításom: az ártalmatlanítás kötelezettség végrehajtása tekintetében, az eljáró hatóság részérõl súlyos mulasztás történt. És én ezt aláhúznám a tisztelt képviselõ úrnak. Személyi felelõsség kérdésének tisztázására a miniszter úr vizsgálatot rendelt el, melynek eredményérõl a képviselõ urat, természetesen, írásban tájékoztatni fogjuk. Az ügy tanulsága, és ez nem menti fel az ügyben mulasztásokat elkövetõket, az, hogy igen idõszerû a veszélyes hulladékokat szabályozó '81. évben született joganyagoknak a felülvizsgálata. Természetesen, mintegy a tavaly megszületett, új környezetvédelmi törvényünknek a végrehajtásaként és ahhoz kapcsolódóan, és én úgy gondolom, hogy az új szabályozás kialakítása már hatékony védelmet jelent a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos kötelezettségek megszegõivel szemben, az új szabályozás a kormány asztalán van, a döntésre két héten belül sor kerül.

Köszönöm képviselõ úr és képviselõtársaim megtisztelõ figyelmét, és kérem, hogy azokkal a tanulságokkal együtt, amit önnek elmondtam, fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage