Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elsõként meg kell köszönnöm önnek azt, hogy interpellációban felhívta a figyelmet a felsõoktatás és ezen belül az ELTE nehéz anyagi helyzetére. Ezen túlmenõen, sajnos, azt kell mondanom, hogy az interpellációja hemzsegett az információhiánytól, a félinformációtól és a tévedésektõl. Ha egy önhöz közelebb álló klasszikust akarnék idézni, azt is mondhatnám, hogy idõnként összetévesztette Gizikét a gõzekével. (Nevetés.) Szívesen képviselõ úr rendelkezésére bocsátom a Price Waterhouse könyvvizsgáló cég jelentését, amely egyáltalán nem külsõ okokra vezeti vissza az ELTE hiányát. Nem tudom, képviselõ úr tudja-e azt, amelyet a Price Waterhouse cég jelentése feltárt, hogy tudniillik, az ELTE-n 117 darab könyvtár mûködik, a párhuzamos könyvbeszerzéseket semmiféle koordinált, könyv- és folyóirat beszerzéseket semmiféle koordináció nem zárja ki. Egy a könyvvizsgáló cég a képviselõ úr által is említett száz épület közül háromban szúrópróbaszerû ellenõrzést végzett az épület kihasználtságára, és itt 25 százalékos, 19 százalékos és 11 százalékos épületkihasználtságot talált. Hogy az egyetemi könyvtárban 30 000 könyvtár (Sic!) fekszik feldolgozatlanul, tehát használhatatlanul, hozzáférhetetlenül, miközben valóban súlyos probléma a szakkönyvek és a folyóiratok beszerzése.

Nem tudom, képviselõ úr tudja-e, hogy az ELTE-n 1995-ben a nagy létszámleépítés idején az átlagos létszám 3700 volt, idén 3789.

Kettõ. Jómagam is egyetemi adjunktus vagyok, ezért tudom, mennyi egy egyetemi adjunktus fizetése. 40 000 Ft. Az ELTE-n vagyok egyetemi adjunktus, tisztelt képviselõ úr. Tekintettel arra, hogy az egyetemi oktatók közalkalmazottak, nem nagy a különbség adjunktus és adjunktus fizetése között. Ezért egy félállású adjunktus fizetésének valahol 20 000 Ft körül kell mozognia. Minthogy mandátumom idejére fizetés nélküli szabadságon vagyok, és ugyancsak ahogy az ön által említett elõadó, heti két órát én is tartok az egyetemen fizetés nélküli szabadságon óradíjért, ezért az óradíjért valóban fél évre mintegy 6300 Ft - nem havi díj, hanem fél évre - mintegy 6300 Ft jár. Ez óránként egészen pontosan 225 Ft-ot jelent, 45 perces óránként.

(16.20)

Ez valóban nem nevezhetõ soknak, de talán egy adjunktus esetében megalázónak sem tekinthetõ.

Harmadszor: miniszter úr nem jelentette ki azt, hogy a tárcának nincs pénze az ELTE csõdhelyzetét megoldani, miniszter úr azt jelentette ki, hogy nem oldható meg az ELTE csõdhelyzete úgy, hogy a kormány egy úri gesztussal a zsebébe nyúl, és kivág 800 millió forintot az asztalra. Egész egyszerûen azért nem, mert a kormánynak nincsen zsebe, és amikor a zsebébe nyúl, akkor az adófizetõk zsebébe nyúl, tisztelt képviselõ úr!

Miniszter úr azt jelentette ki, hogy az ELTE - és ezt miniszterelnök úr is kijelentette -, hogy az ELTE számíthat a kormány segítségére az anyagi nehézségének megoldásában, de a kormány garanciát kíván arra, hogy ez egyszeri intézkedés lesz, és nem évrõl évre újratermelõdõ hiány. Szerkezeti és strukturális változtatásokat kell végezni ahhoz, hogy a rossz struktúra ne okozzon évrõl évre halmozódó hiányt.

Negyedszer: nem tudom, képviselõ úr honnan vette azt az információját, már a külügyminiszter úr, az ön frakcióvezetõjének egyszer a mai nap folyamán elmondta, hogy ezek "az információink szerint minket úgy tájékoztattak", és utána jön valami jó vaskos dolog.

Ezek persze nagyon hangzatosak. Tehát, hogy honnan vette azt az információját, hogy a tárca tanszékeket kíván összevonni, hogy a tárca tanszékeket kíván megszüntetni, és a tárca oktatókat kíván elbocsátani.

Természetesen az egyetemi autonómiával összeférhetetlenek lennének ezek az intézkedések, a tárca semmi ilyesmit nem tervez. A tárca - egészen egyszerûen - az ELTE Reformbizottságának és Egyetemi Tanácsának küldöttségével közös tárgyalásokon próbálja tisztázni a segítségnyújtás lehetõségeit, azokat a feltételeket, amelyekkel, amelyek között, amelyek teljesülése esetén erre a segítségnyújtásra sor kerülhet, és még egyszer mondom, azokat a garanciákat, azokat a szervezeti, strukturális változtatásokat, amelyek biztosítékot jelentenek arra, hogy ilyen segítségnyújtásra a jövõben nem lesz szükség.

Köszönöm szépen. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage