Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Államtitkár Úr! Egyik legnagyobb kultuszminiszterünk, gróf Klebelsberg Kuno (Derültség a teremben.) a következõket mondta, ami ma is követendõ. Idézem: "Új, nagy célkitûzések elõtt állunk, és e célok között talán a legfontosabb, hogy a magyar mûveltség toronymagasan emelkedjék Kelet-Európa népei felé. A mindenkori kultuszminiszternek nem a kormányhoz, hanem a tudományhoz és a kultúrához kell lojálisnak lennie." Válaszából arra következtetek, hogy államtitkár úr nem ismeri ezt a géniuszt.

Azt hiányolom, hogy a tárca nem ebben a szellemben tevékenykedik, ugyanis több mint kétszáz intézményt zártak be az elmúlt idõben. Több ezer pedagógust bocsátottak el, és készülnek újabbakat elbocsátani, hogy emelhessék a béreket. A magas tandíj bevezetésével megakadályozták, hogy a fiatalok továbbtanulhassanak.

Sokan elmondták már, hogy hazánk egyik legfontosabb tartaléka az emberi tudás. Egyetlen válasz lenne számomra elfogadható, amelyikben a tárca garantálja, hogy rövid idõn belül az egyetemek gazdasági helyzetét stabilizálja, rendezi, amely maga után vonja az oktatók megfelelõ javadalmazását is. A jelenlegi katasztrofális helyzetben a biológusjelöltek videófelvételrõl, könyvekbõl tanulnak sejtmetszeteket készíteni. Vegyészeket és kémiatanárokat képeznek, akik tárgyi eszközhiány miatt videószalagról, elméletben tanulják a kísérletek elemzését, mivel nemhogy mikroszkópra, de még borszeszégõre sem telik. Ugyanez a helyzet a SOTE-n, ahol klinikákat készülnek bezárni. Isten látja lelkemet, hogy nem kívánok ilyesmit senkinek, (Derültség a teremben a kormánypártok között.) de bármelyikünkkel elõfordulhat, hogy mûtõasztalra kerül.

Államtitkár úr, vállalná-e, hogy önt egy olyan sebész operálja, aki videófilmrõl tanulta a szakmát? Vagy vállalná-e, hogy olyan aneszteziológus altassa, aki ugyancsak videókazettáról vagy videófilmrõl tanulta a mesterséget?

Tud-e arról, államtitkár úr, hogy egyetemi tanszékek alapítványokat hoznak létre, melybe a munkatársak 1000,- Ft-ot fizetnek be, hogy meg tudják venni a papírt és az indigót?

Kérem, miután semmi érdemleges dolgot nekem nem mondott, államtitkár úr, úgyhogy ezért nem tudom elfogadni a válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage