Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Tisztelt Ház! Tisztelt Legfõbb Ügyész Úr! Az ügyészek bibliája, kiskátéja alaptételként rögzíti, hogy az ügyész köteles elhatárolódni, és magát távol tartani mindennemû politizálástól. Munkájában csak két körülményt vehet számításba: a tényállást és a jogszabályt.

Ez így is történt minden esetben, kivéve az olyan elkövetõket, akik érdekében bizonyos politikai erõk az elõzõ és a jelenlegi parlamenti ciklusban is nyomást gyakoroltak, gyakorolhattak az ügyészségre, elsõsorban a liberális kézben levõ sajtón keresztül. (Derültség a kormánypártok soraiban.)

Közhelyszámba megy, hogy számtalan esetben az államot és a magánszemélyeket milliókkal megkárosítók ügyeiben az ügyészség megtagadta vagy megszüntette a nyomozást. A megoldási variációk közismertek, így:

1. A cselekmény nem bizonyított.

2. Ha bizonyított, nem bûncselekmény.

3. Ha bizonyított és bûncselekmény, akkor elévült, vagy a jogszabályok változása folytán már nem bûncselekmény.

A Független Kisgazdapárt megítélése szerint az úgynevezett rendszerváltás kezdete óta az elmúlt hat évben az ügyészség nem tette meg azokat az intézkedéseket, amelyek a rablóprivatizáció folyamatában a magyar nép vagyonát fillérekért elkótyavetyélõ, a privatizációs folyamatok dokumentumainak eltüntetéséért felelõs volt állami vezetõk, pártvezetõk, az állami tulajdonú bankok vezetõinek a nép vagyonát magánvagyonokká alakító praktikák elkövetõinek, és az olajszõkítés területén a maffiaszerû bûnözõk felelõsségre vonásáról intézkedtek volna.

Megítélésünk szerint a szervezett bûnözés már olyan méreteket öltött, amely veszélyezteti az állami élet tisztaságát, az egyéni és társadalmi szabadságjogokat.

Az olasz maffiák elleni küzdelem az államon és alkotmányon belül szervezõdik, és nem a bûnözõkkel való együttélés - tisztelt legfõbb ügyész úr -, hanem a bûnözõk üldözése az általános ott. Ott ugyanis a magyar ügyészektõl eltérõ szellemiségû ügyészek folytatják könyörtelen harcukat a maffiózók ellen, gyakran életük veszélyeztetésével, nemritkán feláldozásával. Ezért körözték hosszú ideig, majd elfogták például Bettino Craxit, ezért vonják bûnvádi eljárás alá a kereszténydemokrácia bajnokát, a volt miniszterelnököt, Gulio Andreottit, vagy a vesztegetési ügyekbe belebukott Berlusconit.

Ezért folytatnak szabályos hadmûveleteket a délolasz maffiózók és a kolumbiai kokainbárók ellen. Ezért kellett lemondania a NATO belga fõtitkárának is, mert a helikopterek rendelése fejében - állítólag - csúszópénzt fogadott el pártja részére.

Ezért kérdezem a tisztelt legfõbb ügyész úrtól: a magyar közállapotok romlásáért felelõs ügyészség át kívánja-e értékelni eddigi tevékenységét? Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage