Györgyi Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÖRGYI KÁLMÁN legfõbb ügyész: Elnök Úr! Képviselõ Úr! Tisztelt Országgyûlés! Ezt az interpellációt eredetileg dr. Homoki János képviselõ úr intézte hozzám, utóbb átruházta. Jelzem, hogy az interpelláció címében nem kerülte el a figyelmem az a szerkesztési mód, amely a kérdésben egy igaztalan és sértõ állítást helyez el. Ezt illõ tisztelettel, de határozottan, visszautasítom.

Kérem, engedjenek meg néhány észrevételt. Tisztelettel megjegyzem: más a biblia és más a kiskáté. Azt egyébként, hogy az ügyész nem lehet tagja politikai pártnak, és nem folytathat politikai tevékenységet, nem a biblia, nem a kiskáté, hanem az alkotmány mondja ki. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.)

(16.30)

Köszönöm képviselõ úrnak azt az értékelését, hogy az ügyészség, idézek: " Minden esetben a tényállás és a jogszabály alapján lép fel." Illõ tisztelettel, de határozottan vissza kell utasítanom, az ügyészség számára egész jól kezdõdõ mondat ama folytatását, amely szerint az ügyészségre bizonyos politikai erõk az elõzõ és a jelenlegi parlamenti ciklusban nyomást gyakoroltak, gyakorolhattak, elsõsorban a liberális kézben levõ sajtón keresztül.

Ha ilyen esetekrõl önnek gyûjteménye van, kérem tegye közzé. Képviselõ úr felsorolt olyan eseteket, amelyekben az ügyészség megtagadta vagy megszüntette a nyomozást például akkor, ha a cselekmény nem bûncselekmény vagy nem bizonyított. Biztosíthatom önt, képviselõ úr, és a tisztelt Országgyûlést is, ha a cselekmény nem bûncselekmény vagy nem bizonyított, az ügyészség a törvény alapján a jövõben is meg fogja szüntetni az eljárást, ha pedig a cselekmény bûncselekmény és bizonyított, akkor vádat fog emelni - ahogy tette eddig is.

Engedelmével, a magyarokat is kultúrnépnek tartom, amelynek valódi kriminológiai tudományos irodalma van. Vannak nemzetközileg elismert kriminológusaink, például Szabó András, Gönczöl Katalin vagy Korinek László. Ami Bettino Craxit illeti, õt nem fogta el senki. Õ Tuniszban van. Szeretne hazautazni, hogy a cukorbetegségét kezelje, de ennek a feltétele szerinte az, hogy ne tartóztassák le. Ne irigyeljük az olaszokat azért, hogy két volt miniszterelnökük ellen is büntetõeljárást kellett indítani!

Arra, hogy magyar fõtitkára legyen a NATO-nak, még egy ideig várnunk kell. Akkor lehet majd vizsgálni, hogy a helikopter-megrendelésekért fogadott-e el csúszópénzt. (Derültség az egész teremben.) Az interpelláció címében megfogalmazott kérdésre nehezen tudok válaszolni. Nem tudom, hogy a képviselõ úr mit ért magyar közállapotokon. Ebbe beletartozik az Országgyûlés mûködése, a kormányé, az önkormányzatoké, talán a sajtó, a többi tömegtájékoztatás. Mindezek romlásáról lenne szó, és mindezért az ügyészség volna felelõs? Vagy pedig csak ha a bûnözésrõl volna szó, ami Magyarországon az elmúlt években valóban páratlan mértékben megnövekedett.

Ennek okairól lehet eltérõen vélekedni. A rendõrség, az ügyészség és a büntetõbíróságok megfeszített munkát végeztek a bûnözési hullám megfékezése érdekében. Az ügyészség dolga az, hogy a törvényben meghatározott esetekben nyomozzon, a többi nyomozóhatóság által végzett nyomozások felett törvényességi felügyeletet gyakoroljon, emeljen vádat, s azt a bíróság elõtt képviselje. Szükség esetén éljen a jogorvoslattal, s felügyeljen a büntetés- végrehajtás törvényessége felett.

Arra törekszik az ügyészség, hogy ezt a munkát jobban, szervezettebben és lelkiismeretesebben végezze. Elõször nyílik alkalmam arra, hogy a tisztelt Országgyûlésnek megköszönjem a bizalmát, amellyel lehetõvé tette, hogy ebben a munkában a jövõben is részt vehessek. Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps az egész teremben.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage