Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Azt hiszem, ez egy elméleti megállapítás, tehát nevezetesen, hogy a bérek utáni járulékokból fedezzük a nyugdíjakat, a gyakorlatban azonban ma nincs teljesen így. Hát mindez azért nincs így, mert hiányt mutat a büdzsé, tehát ebbõl az következik, hogy amit így nem lehet beszedni a bérek utáni járulékból, azt végsõ soron majd valahonnan máshonnan a központi költségvetésnek kell kiegyenlíteni.

Másrészt elvileg sem teljesen stimmel a dolog, tudniillik a járulék tekintetében a bértömeghez igazodik a befizetés, ezzel szemben a mai nyugdíjszabályaink ugye, az átlagkeresetek alakulását veszik alapul. Na most, a kettõ között elég komoly eltérések lehetnek, ugye, ha a létszámokban változás van, most akár a nyugdíjasoknál, akár a foglalkoztatottaknál, vagy hogyha a bruttó és nettó bérek alakulása között különbség van, ami, ugye az utóbbi idõben többször már lényegesen elõfordult.

Tehát tulajdonképpen azt szeretném mondani, hogy ma is ez a kapcsolat azért nem kifejezetten szoros a kettõ között. Van valamiféle kapcsolat, de nem kifejezetten szoros.

Tehát igazából a kérdés az, hogy egy hosszabb távú megközelítésben mi az egészséges indexálási mechanizmus? A nemzetközi tapasztalat e tekintetben rendkívül széles körû, nagyon sok országban csak inflációkövetõ van, más országban valamiféle kombinációt alakítanak ki. És persze az ügynek van egy rövid távú megközelítése is, hogy mondjuk, ha a következõ évben ilyen vagy olyan módszert alkalmazunk, az más nyugdíjemelést jelenthet.

Adott esetben, hogyha az egyik módszer többet hoz ki, mint a másik, és azt választjuk, amelyik többet hoz ki, akkor nyilván az a válasz, hogy az általános költségvetési, államháztartási tervezés keretében kell megteremteni a fedezeteket, ahol még például olyan elem is bekapcsolható, hogy szélesítik a járulékfizetési kört, mert akkor ugye megint nem a hagyományos logikában kell gondolkoznunk.

Tehát azt hiszem, hogy ezt '97-re elvi döntést is kell hoznunk, és nagyon konkrét gyakorlati döntést kell majd a költségvetés tervezése során, most a tb-költségvetést is ideértve, és ennek alapján lehet majd valamiféle döntésre jutnunk. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage