Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Igen tisztelt Képviselõ Úr! Azt gondolom, hogy pár évvel ezelõtt még ez a kérdés fel sem merülhetett, s külön örömömre szolgál a képviselõtársaimnak az érdeklõdése a környezet kérdései iránt.

A környezetvédelmi törvény kimondja, hogy védeni kell a környezetet a sugárzások káros hatásai ellen, de a védelem kiterjed a mesterségesen keltett és természetes ionizáló, nem ionizáló és hõsugárzásokra is.

Természetesen újszerû szabályozás útján erre nem volt példa. Környezeti hatásvizsgálati kötelezettségeket szabályozó, és ennek a törvénynek a végrehajtásaként megjelent 152/1995-ös kormányrendelet elõírja, hogy adott nagyságú beruházás, illetve rekonstrukcióbõvítés esetén, ilyen a villamos távvezetékek, mindenesetre rádió, televízió, hírközlési adótornyok, országos jelentõségû védett területen, illetve gyógyhelyen a tevékenység környezeti hatásvizsgálat-köteles, mely engedélyt az illetékes szakhatóságok bevonásával a környezetvédelmi hatóság adja ki.

A környezetvédelmi törvény által szabályozott új intézményrendszer a környezetvédelmi felülvizsgálat szerint fenti kötelezettséget, az úgynevezett auditálásra vonatkozó szabályozás, ami a már meglévõ létesítményekre is elõírja.

Egyéb esetekben a létesítéshez építési engedély szükséges, ebben az esetben viszont az építési engedélyezési eljárásból környezetvédelmi hatóság, mint szakhatóság mûködik közre és érvényesíti a környezetvédelmi feltételeket. Jelenleg a már mûködõ létesítmények esetében lakossági bejelentésre önkormányzati, illetõleg hatósági felkérésre az Országos Sugáregészségügyi és Sugárbiológiai Kutatóintézet végzett helyszíni méréseket, melyek eredményeit szakvéleményben rögzíti, és a szakvélemény alapján az illetékes hatóság intézkedik a szükséges védõtávolságok biztosítása érdekében.

Természetesen a környezetvédelmi felülvizsgálat keretében ugyanerre az eljárásra nyílik mód, és ennek keretében mûködés korlátozható, mûködési engedély visszavonható. A KTM Környezetvédelmi Hivatala ez évben kezdi meg a nem ionizáló sugárzások környezetvédelmi és környezetegészségügyi káros hatásainak megelõzésére irányuló átfogó szabályozás elõkészítését. Ez várhatóan '97-ben kerül megjelenésre. Köszönöm a kérdést, képviselõ úr, és kérem, hogy fogadja el válaszomat! Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage