Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Megkezdjük a szavazásokat. Kérem, mindenki foglalja el a helyét!

Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés elnöke a Házszabály 26. § (3) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, arra tekintettel, hogy a házbizottságban nem alakult ki egyetértés, javaslatot terjesztett elõ a Házszabálytól való eltérésre, H/2751/2. számon. A javaslatot kézhez kapták.

E szerint az egyéb karitatív szervezetek és szolgálatok támogatására szolgáló keret elosztásáról szóló H/2751. számú országgyûlési határozati javaslat tárgyalása és határozathozatala során az Országgyûlés a javaslatban meghatározott módon térjen el a Házszabály rendelkezéseitõl. Az Országgyûlés a jelen lévõ képviselõk négyötödének szavazatával, képviselõcsoportonként legfeljebb egy felszólaló meghallgatását követõen határozhat úgy, hogy valamely ügy tárgyalása során eltér a Házszabály rendelkezéseitõl.

Kérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kíván-e valaki felszólalni? Jelzés nem érkezett.

Ezért kérdezem a tisztelt Országgyûlést: elfogadja-e az Országgyûlés elnökének H/2751/2. számú javaslatát a Házszabálytól való eltérésre? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 279 igen szavazattal, 1 ellenszavazattal, 9 tartózkodással az Országgyûlés elnökének javaslatát elfogadta.

Mivel az Országgyûlés elfogadta a Házszabálytól történõ eltérésre benyújtott indítványt, döntenünk kell a múlt hét keddi ülésnapon elfogadott napirend kiegészítésérõl.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy kiegészíti-e a napirendjét a szociális bizottság H/2751. számú önálló indítványával, az egyéb karitatív szervezetek és szolgálatok támogatására szolgáló keret elosztásáról? Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége, szinte egyhangúlag az önálló indítványt napirendre vette.

Az alkotmány-elõkészítõ bizottság tegnapi ülésén úgy határozott, hogy a Házszabály 103. § (2) bekezdésének alapján a Magyar Köztársaság alkotmányának szabályozási elveirõl szóló országgyûlési határozati javaslatot átdolgozásra visszakéri.

Mivel az elõterjesztés részletes vitája már lezárult, ehhez az Országgyûlés hozzájárulása szükséges.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést: hozzájárul-e ahhoz, hogy az elõterjesztõ az országgyûlési határozati javaslatot átdolgozásra visszakérje? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Mielõtt a határozatot kimondom, kérném Zwack Péter gépét bekapcsolni, s az õ igen szavazatával együtt 296 igen, 2 nem szavazattal, 25 tartózkodással az Országgyûlés az elõterjesztés átdolgozásra történõ visszakéréséhez hozzájárul.

Soron következik a nemzetgazdaság mûködõképessége szempontjából jelentõs állami tulajdonú társaságok körének meghatározásáról szóló országgyûlési határozati javaslat záróvitája és zárószavazása.

Az elõterjesztést H/2344. számon, az egységes javaslatot H/2344/9. számon kapták kézhez.

A Házszabály alapján az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatot nyújtott be. Errõl ajánlást készített H/2344/11. számon.

Kérdezem dr. Hack Péter urat, az alkotmányügyi bizottság elnökét: kívánja-e a módosító javaslatot szóban indokolni? Jelezte, hogy nem kíván indokolni.

A Házszabály szerint a záróvitában a részletes vitára vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmaznunk.

Kérdezem: kíván-e valaki szólni a módosító javaslathoz kapcsolódóan? Jelzés nem érkezett.

Tisztelt Országgyûlés! A záróvitát lezárom. A módosító javaslatról történõ határozathozatal következik.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést: elfogadja-e az alkotmányügyi bizottság módosító javaslatát a H/2344/11. számú ajánlás 1. számú pontja szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 264 igen szavazattal, 58 ellenében, 17 tartózkodással a módosító javaslatot elfogadta.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy figyelemmel az elõzõ szavazásra, elfogadja-e a nemzetgazdaság mûködõképessége szempontjából jelentõs gazdasági társaságok körének meghatározásáról szóló országgyûlési határozati javaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 252 igen szavazattal, 73 ellenében, 18 tartózkodással az országgyûlési határozati javaslatot elfogadta.

A Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja nevében dr. Torgyán József frakcióvezetõ úr kívánja a frakció szavazatát indokolni. Megadom a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage