Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnöknõ! Tisztelt Ház! A Fidesz-frakció a nemzetgazdaság mûködõképessége szempontjából jelentõs, állami tulajdonú társaságok körének meghatározásáról szóló országgyûlési határozati javaslatra egységes nemmel szavazott.

Nemmel szavaztunk egyrészt azért, mert nem kívántunk semmi módon hozzájárulni ahhoz, amihez a Ház többsége hozzájárult, nevezetesen, hogy szó nélkül hagyjuk azt, hogy a magyar kormány a parlament által elfogadott törvényeknek egyszerûen fittyet hány, és nem volt hajlandó ezt a határozati javaslatot egy évvel korábban, a törvénynek megfelelõ határidõvel beterjeszteni. Márpedig itt nem lényegtelen dologról van szó. Arról van szó, hogy valóban a nemzetgazdaság mûködõképessége szempontjából jelentõs vállalati kört hogyan határozza meg a parlament.

Én azt hiszem, hogy akkor, amikor a privatizációs törvényrõl döntött a parlament koalíciós többsége, akkor ezt éppen azért szavazták be a törvénybe, ezt a kötelezettséget, hogy ide kell hozni a parlament elé, mert nem óhajtották, úgymond teljes egészében a lovak közé hajítani a gyeplõt, magyarul, mégiscsak az a helyzet, hogy a parlament által valamilyen szinten ellenõrizni kellene a privatizáció folyamatát, azt, hogy a nemzetgazdaság szempontjából jelentõs állami tulajdonú vállalatok körét hogyan határozzuk meg. Nem most, hanem akkor, amikor még az igazán nagy privatizációs folyamat elõtt állt az ország, illetõleg a kormány. A kormány fittyet hányt erre a törvényi kötelezettségére, akkor hozta ezt a határozati javaslatot a Ház elé, amikor a hajó már elment. Tehát, egész egyszerûen a kormány és a hallgatólagosan az igen szavazatokkal a koalíciós képviselõk feledve azt az ellenzéki, korábbi ellenzéki magatartásukat, amivel követelték a parlament privatizációs ellenõrzését. Most azt mondták, hogy túl vagyunk a privatizáció zömén, most jöhet ez a határozati javaslat, akkor, amikor már töredéktulajdonok vannak ezekben a vállalatokban, akkor, amikor már nincs mirõl vitázni, akkor, amikor igazából a nagy vagyon már el van adva. Ehhez a Fidesz semmi módon nem kívánt hozzájárulni.

Elõször is szerintünk úgy az állampolgároknak, mint a kormánynak be kell tartani a törvényeket, és csak az kérheti az állampolgárokat jogkövetõ magatartásra, aki maga is jogkövetõ. A magyar kormány nem jogkövetõ, ez az ügy is bizonyítja, ezért ezt nem lehet szó nélkül hagyni. Másrészt nem lehet szó nélkül hagyni azt, hogy akkor próbálják legitimálni ezzel a határozati javaslattal, illetõleg az elfogadásával az egész kormány által lebonyolított privatizációt, amikor már a privatizáció zöme lezajlott, nagyon jelentõs vállalati kör került magántulajdonba, amirõl azért mégiscsak illett volna a parlamentnek szót ejteni, aszerint, ahogy a privatizációs törvény azt elõírja. Éppen ezért a Fidesz ezt a határozati javaslatot elutasította. Köszönöm. (Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage