Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony! Mélyen tisztelt Országgyûlés! Tulajdonképpen, ha végigolvassuk az elfogadott módosító javaslatokat, és nem számítjuk azokat a koherenciazavarokat, amelyeket most egy szavazással megpróbáltunk kiküszöbölni, akkor azt érezzük valamennyien, hogy miért is kellett ezt a törvényt elõkészíteni, és miért kellett ezt lóhalálban megszavazni.

1982-ben Angliában - nem mondható, hogy az egy mûveletlen vagy kis ország - egy éven át vitatták a közoktatási törvényt, és mi néhány hónap alatt vagy néhány hét alatt változtattunk rajt'.

A nyomvonalat csak, a kisiklott nyomvonalat abban érzem, hogy ténylegesen megtartottak bizonyos szerkezeti elemeket a törvényben, ezeket azonban bõ lére eresztették, és tulajdonképpen ez a törvény kétszeres terjedelmûvé növekedett. A változások során rengeteg sok fölösleges megállapítással, amelyek közül a lényegesebbeket próbálták elrejteni.

Ilyen volt az, hogy megromlott a pedagógusok helyzete, megromlott a tanulók helyzete, megromlott a szülõkkel való kapcsolat. A kistelepülések iskolái rendkívül nehéz helyzetbe kerültek ezekkel a változtatásokkal és az új normatívához való közelítéssel is.

Részletesen beszéltünk annak idején az általános vita kapcsán és a módosítások kapcsán is arról, hogy nem volt mindenütt megfelelõen kimunkált a törvény, és a törvényekben az utolsó pillanatokban, ahogy miniszter úr elmondta, maradtak benn nyelvi hibák, helyesírási hibák, vesszõhibák, kérném szépen, amelyek egy közoktatási törvénynél nem tartoznak a bocsánatos bûnök kategóriájába.

Olyan gondok is merülnek fel ennek a törvénynek a megszavazása kapcsán, és ezért nem tudott a Kisgazdapárt azonosulni a törvénnyel, hanem nemmel szavazott a törvényre, ami tulajdonképpen az egységesebb szellemû '93-as törvényben nem volt meg, véleményem szerint alaposabban, részletesebben kellett volna ezt a törvényt megvitatnunk, kimunkálnunk.

Amit mutat az ötszáz-egynéhány módosító javaslat, amelynek jelentõs részét kormánypárti képviselõtársaink tették, és úgy gondolom, hogy ez mutatja, hogy nem szabad egy ilyen kérdést elsietnünk. (Elnök kopogtatással figyelmeztet az idõ leteltére.) Nemmel szavaztunk erre. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage