Szakál Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZAKÁL FERENC (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Kereszténydemokrata Néppárt képviselõi nemmel szavaztak erre a törvényjavaslatra annak ellenére, hogy sok vonatkozásban egyetértek Orosz István képviselõtársunk által elmondott érdemeivel a törvénynek.

Tehát jelentõs lehet az elõrelépés az évtizedek óta húzódó integrációs problémákban. De fel szeretném hívni a figyelmet, hogy csak annak hatására, hogy most az elõbb megszavaztunk egy módosító indítványcsomagot. És ha szabad ezt ilyen indoklás keretében mondani, akkor köszönöm is és gratulálok azoknak a képviselõtársaimnak, akik kiálltak e mellett a javaslat mellett, és ez valóban elõreviheti a magyar felsõoktatást.

Más pozitív elemek is vannak, amiket õ felsorolt. Ugyanakkor a mi nem szavazatunk azt fejezi ki, hogy annak ellenére, hogy hosszú vitát folytatott a Ház errõl a törvényjavaslatról, alapvetõ és lényeges kérdések továbbra sem oldódtak meg, mint például az egyetemi autonómia világos, egyértelmû tisztázása, az egyetemek vagyoni helyzetének az egyértelmû tisztázása, a nem állami felsõoktatási intézmények, ezeken belül is különösen az egyházi felsõoktatási intézmények jogállásának egyértelmû tisztázása és különösképpen is kiemelten a finanszírozásuknak a kérdése.

Az igaz, hogy elõrelépett a törvény a normatív finanszírozás területén, de ugyanakkor az egyházi vagy más, nem állami felsõoktatási intézmények finanszírozásának a kérdése bizonytalanságban maradt.

Végül is lehetõséget biztosít csak a felsõoktatás struktúrájának a fejlesztésére, de igazán kényszerítõ erõ talán majd inkább a gazdasági kényszer oldaláról fog jelentkezni.

Nem akarom hosszabban indokolni a szavazatunkat, a felsorolt problémák - véleményem szerint - olyan jelentõsek, hogy ez indokolta, hogy a frakciónk nemmel szavazott a törvényjavaslatra. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage