Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Alig egy éve tárgyalta a Ház a felsõoktatás fejlesztésérõl szóló országgyûlési határozatot, s valamennyien emlékszünk rá, hogy a fejlesztési törvény helyett jelentõs késéssel csak határozatot terjesztett akkor elénk a kormány.

A kormány ezzel a mostani elõterjesztéssel kiküszöbölhette volna azt a csorbát, ám a kormány már megint késett a magának szabott határidõhöz képest. Most sem tudott megfelelni az elõtte álló kihívásoknak.

A Fidesz nemmel szavazott a felsõoktatási törvény módosítására. Ugyanis ennek a törvénynek nem sikerült választ találni az integráció kérdéseire, nem váltak áttekinthetõvé a finanszírozási kérdések, megmaradt, sõt nõtt az egyházi felsõoktatási intézmények bizonytalansága, tovább nõtt a bizonytalanság a tandíj ügyében, nem született meg az országos kreditrendszer alapja.

Tisztelt Országgyûlés! A felsõoktatás finanszírozási rendszerében nem sikerült megteremteni a rendszer egészének átláthatóságát és kiszámíthatóságát. Minden lényeges döntés miniszteri kézbe került, így folytatódhat az a gyakorlat, amely szerint az Országgyûlés költségvetési döntése formális, a miniszter szinte tetszése szerint csoportosíthatja át a tételeket.

Nem kaptak támogatást a Fidesz azon javaslatai, amelyek az egyházi felsõoktatás számára garanciát jelentettek volna a hallgatói létszám és a mûködõképesség megõrzésére az új finanszírozási rendszerben.

A mostani módosítás nyomán az egyházi intézmények világi képzésének pénzügyi kérdései a mainál jóval bizonytalanabbakká váltak. Idén, hosszú évek óta elõször, jelentõs mértékben, majd 10 százalékkal csökkent a felsõoktatásba jelentkezõk létszáma. Ennek a csökkenésnek egyértelmûen nem demográfiai okai vannak. Ha az okokat keressük, elõkelõ helyet foglal el az értelmetlenül bevezetett tandíj és a tandíj körüli bizonytalanság. Eredetileg felröppen a hír, hogy 50 százalékos tandíjemelésre készül a kormány, majd a miniszter újra felveti a felsõoktatás dinasztizálását szolgáló kiegészítõ tandíjat annak ellenére, hogy a kormány a diákokkal kötött megállapodásban vállalta, hogy ezt nem vezeti be. Ugyanez a javaslat megjelent késõbb mint kormánypárti módosító javaslat.

A kormánytöbbség viszont leszavazta a Fidesz azon javaslatait, amelyek maximálnák a tandíjat az állami felsõoktatásban. A kredit zavaros szabályozása miatt továbbra is megmarad, hogy ahány intézmény, annyiféle kredit, ami néhány éven belül az átjárhatóság, az intézményi integráció látványos akadályává fog válni, ahol bonyolult és átláthatatlan átszámítási módszerekre lesz majd szükség ahhoz, hogy egyáltalán bármilyen összehasonlítást meg lehessen tenni.

Összegezve: a kormány és a kormánytöbbség nem tudott a felsõoktatást érõ kihívásokra érdemi választ adni. A törvény jelenlegi módosítása nem idõtálló, már most látható, hogy egy-két éven belül újabb módosítás lesz szükséges. A konstruktív javaslatok többségét a kormánypártok leszavazták, így a Fidesz nemet mond a felsõoktatási törvény módosítására. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage