Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Demokrata Néppárt határozottan nemmel szavazott a felsõoktatási törvényjavaslat kapcsán is. Tette ezt nagy szomorúsággal. Egy lehetõséget mulaszt el a Magyar Országgyûlés arra, hogy tovább haladjon az 1993-ban megkezdett, de kétségtelenül befejezetlen úton.

Úgy gondolom, hogy a legnagyobb hibái ennek a mostani javaslatnak a határozatlanságban, illetve a rossz döntésekben vannak. A kettõ a legfontosabb kérdésekben összefügg.

Határozatlan volt és rosszul döntött az integráció kérdésében. Nem tudta eldönteni, hogy szerves úton kívánja-e fejleszteni a felsõoktatást, tehát az egyetemek kifejlesztése és az együttmûködés megteremtése a fõiskolákkal és a tudományos intézményekkel. Ehelyett egy szervetlen utat választott, de azt is nagyon következetlenül, tehát, magyarán mondva, a folyó medrében máris ott vannak a híd roncsai.

A másik kérdés, úgy gondolom, az esélyegyenlõség megteremtésének csak szavakban való produkálása a törvényjavaslatban, hiszen az állami és az államilag elismert felsõoktatási intézmények között az esélykülönbségek riasztóan nagyok, összes politikai és társadalmi következményeikkel együtt.

(18.50)

Másfelõl az esélyegyenlõség a tandíjfizetés kérdésében semmiféle érdemleges kompenzációval nem került elõmozdításra. Az erre irányuló '93-as kezdeményezéseket a törvénybõl egyszerûen az új javaslat törölte, és azokat a módosítványokat, amelyek ennek pótlására és továbbfejlesztésére irányultak, mondhatni kézlegyintéssel, mert verbálisan alig, mellõzte.

Számos más kérdésben is a gyengeségek, a szûk körû pozitívumokon felülemelkedtek, így érthetõ, hogy a Néppárt szavazata egyértelmû, de szomorúan jelzett nem. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage