Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum nemmel szavazott a felsõoktatási törvényre. Nemmel szavazott ugyanazokkal a becsapott oktatókkal és hallgatókkal, akik az elmúlt idõszakban többször felemelték a szavukat, elmondták, tiltakoztak, hogy érlelje ki a kormány, hogy mit kíván a felsõoktatásban tenni, és akkor valóban lehet róla vitatkozni.

Nemmel szavaztunk, hiszen ma sem tudjuk, hogy kell-e ez a szövetségnek nevezett zsákutca. Az Európa Tanács képviselõi elmondták, nem értik pontosan, mit kíván a kormány tenni a szövetséggel. Ha integráció, akkor teremtse meg az integráció feltételeit, ha nem kíván integrálni, akkor bizony ezt kellene leírni.

Nem történt meg az igazi döntés arról, hogy valóban duális felsõoktatást kívánunk-e Magyarországon, mint számos európai országban, avagy egy piramis rendszerû felsõoktatást, amikor is másképpen kell a fõiskoláknak az egyetemekbe tagolódnia.

Ma már nagyon sok fõiskola érzi, terjed a hír az országban, melyik lesz a következõ, amit bezárnak, melyik lesz az a fõiskola, amelyik privatizáció alá kerül, vagy amelyik véglegesen meg fog szûnni.

Nem véletlen, hogy nagyon sok helyen már nem jelentkeznek hallgatók, hiszen bizonytalanra nem vállalkoznak. Nem dõlt el az, ami hajdanán megígértetett, hogy egy valódi fejlesztési koncepció lesz, amikor a fejlesztési törvényt nem terjesztette be a kormány, hanem azt mondta, hogy csak országgyûlési határozatot kíván beterjeszteni. Ígéretet kaptunk arra, hogy majd a felsõoktatási törvény módosításakor beépíti a fejlesztési elképzelést. Ez az ígéret természetesen nem teljesül. Nem az elsõ, amikor becsapott minket a kormány, becsapta a magyar választókat.

Nagyon furcsa helyzet alakult ki az elmúlt idõszakban, hiszen a felsõfokú szakképzéssel mindannyian egyetértünk. De nem értünk azzal egyet, hogy az egyetemi és fõiskolai képzés helyett felsõfokú szakmunkásokat bocsássanak ki az egyetemek, és azt a hamis illúziót keltsék a szülõkben és a hallgatókban, hogy õk felsõoktatási intézménybe járnak.

Természetes és magától értetõdõ, hogy az egyetemi autonómia csorbul, hiszen hogyan is képzelhetik el képviselõtársaim, hogy azok az egyetemek vagy fõiskolák, amelyek pénzügyileg naponta függnek a minisztérium jóindulatától, legyen az Pénzügyminisztérium vagy Mûvelõdési Minisztérium, azok valódi autonómiában élhetnek.

Átlátható, kiszámítható finanszírozás, átlátható, kiszámítható, hogy hogyan mennek tönkre az egyetemek, átlátható és kiszámítható, hogy protekcionális alapon fog mûködni, hiszen a normatív finanszírozás eddig benyújtott számai kevesebbek, mint amit a '93-as költségvetés idejében számítottunk ki. Tehát átlátható és világos, hogy számos egyetem a közeljövõben be fog zárni, és nemcsak rémként jelenik meg - bocsánat, máris befejezem -, nemcsak rémként jelenik meg az, hogy a plafon a diákok fejére esik.

És végezetül, azt gondolom, hogy a tandíj kérdésében a kormány nem gondolkozott, hiszen nem az az 1,4 milliárd fogja kihúzni a felsõoktatást a nehéz helyzetbõl, de családok tízezrei gondolják meg, hogy beírathatják-e a gyereküket a felsõoktatási intézménybe. Köszönöm szépen, elnök asszony!

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage