Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A Magyar Demokrata Néppárt álláspontja szerint, ha egy rossz törvényt szavazunk meg, akkor ezzel nagyobb hibát követünk el, mint hogyha egyáltalán nem hozunk az ügyben törvényt. Úgy vélem, hogy az a törvény, ami itt végül is kialakult a Ház elõtt, nem old meg semmit a sport problémáiból, nem oldja meg a finanszírozás kérdését, és nem teremt biztosítékot arra vonatkozóan, hogy az állam a jövõben kötelezettséget fog vállalni a sportlétesítmény-hálózat kiegyensúlyozott bõvítésére. Ez a két fontos feladata lett volna a sporttörvénynek, és ez elhomályosítja azt a kétségtelen tényt, hogy az intézményrendszer felállításával, átlátható szabályozásával történik itt egyfajta elõrelépés. Úgy véljük azonban, hogy ennél lényegesen több a negatívum. Hangsúlyozom, elsõsorban a finanszírozás kérdésében: a normatív források elenyészõek az állami támogatás körében, ez pedig azt jelenti, hogy ezzel tulajdonképpen a tervezhetetlenséget törvényesítettük ennek a törvénynek a meghozatalával.

Az pedig, hogy semmiféle állami kötelezettség nem jelenik meg a sporttörvényben arra vonatkozóan, hogy a sportlétesítmény-hálózatot igenis bõvíteni kell az országban, kiegyensúlyozottan kell bõvíteni, egy nemzeti sportstandardet kell az államnak normatív szinten meghatároznia, amely nemzeti sportstandard alapján racionálisan történhet a sportlétesítmény-hálózat bõvítése. Elmulasztja a sporttörvény ennek a meghatározását is, ami azt jelenti, hogy ki van szolgáltatva a sport a jövõben a mindenkori költségvetési szorításoknak.

Tisztelt Képviselõtársaim! Emlékezzenek majd arra, amikor néhány hónap múlva a költségvetési vitában elõkerül a sport támogatásának a kérdése: nem lesz normatív alap, akkor kell majd harcolni pénzügyminiszter úrral vagy államtitkár úrral. Én kérem, hogy azok, akik most megszavazták ezt a sporttörvényt, akkor is legyenek határozottak abban, hogy a sportnak jutó összegeket kicsikarják a Pénzügyminisztériumból. Jobb lett volna, hogyha törvény biztosítja és nem a mindenkori pénzügyminiszter nagyon is viszonylagos bõkezûsége. A Magyar Demokrata Néppárt ezért nem tudta megszavazni a sporttörvényt. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MDNP soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage