Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt országgyûlési képviselõcsoportja nemmel szavazott a sportról szóló törvénytervezet zárószavazásakor. Másfél évvel ezelõtt, amikor egy széles alapú, kiterjedt elõkészítõ munka kezdõdött el, amelyik azt célozta, hogy még 1995-ben készüljön el a sportról szóló törvény tervezete, ebben a munkában szakértõinkkel együtt, több parlamenti képviselõnkkel, más pártok parlamenti képviselõivel együtt nagy örömmel vettünk részt. Eléggé megdöbbentõnek ítéltük azt, amikor ez év elején az említett elõkészítõ folyamat végeredményeként elkészült törvénytervezethez képest a kormány egy teljesen új, kizárólag a kormányhivatalok által elõkészített sporttörvény tervezetét kezdte el tárgyalni. Annak is sokadik, nehezen követhetõ változásokon átment tervezete került a parlament elé.

Úgy ítéljük meg, hogy a most elfogadott törvénytervezet olyan presztízsszempontokat képvisel, amely presztízsszempontokban a sport, a sport ügye nagyon súlyos vereséget szenvedett. Megítélésünk szerint helytelen az a megoldás, ami az elfogadott sporttörvényben szerepel, amikor egy - bár ki tudja, mikor bekövetkezõ - államháztartási reform az állami feladatok szûkítését tervezi, akkor olyan deklaratív, tartalom nélküli állami kötelezettségek jelennek meg egy sporttörvényben, amelyeknek a betartása, különösen financiális garanciák hiányában szinte lehetetlen.

Mi az általános vitában a benyújtott módosító indítványainkban is jeleztük, hogy alapvetõ struktúraváltásra lenne szükség a magyar sportban.

(19.20)

Megítélésünk szerint ez a törvénytervezet nem jelent semmilyen garanciát arra, hogy megváltozzanak azok az elosztási arányok, amelyek ma érvényesülnek a sportra felhasznált közpénzek tekintetében, amikor ezeknek a közpénzeknek, évente több mint 5-6 milliárd forint közpénznek több mint 80 százaléka a versenysportra fordíttatik, és ebbõl nem épülnek új létesítmények, nem épülnek futballpályák, nem épülnek uszodák, nem épülnek iskolai sportlétesítmények.

Megítélésünk szerint most, 16 nappal az 1996. évi atlantai nyári olimpia megnyitása elõtt, az Arany Olimpia megnyitása elõtt, egy olyan csomagot kell a több mint 200 fõs magyar delegációnak Atlantába vinnie, amely csomag nehézségeivel igazából a hazatérés után fognak majd szembesülni azok a sportvezetõk, azok a sportolók, akik a magyar sportszféra egészét megjelenítik.

Megítélésünk szerint, amikor, reméljük, hogy a sikeres olimpiai szereplés után, természetszerûleg elmúlnak majd az öröm hullámai, s amikor 1996 szeptemberében már nem lehet mással, nem tudnak mással a sportolók találkozni, mintsem a most elfogadott sporttörvénnyel, akkor derül ki az, hogy ez a sporttörvény mennyire nem szolgálja a sport tényleges érdekeit. Köszönjük figyelmüket. Ezért szavaztunk nemmel. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage