Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Tisztelt Országgyûlés! A kereszténydemokraták egyöntetûen tartózkodtak a sporttörvény megszavazása kapcsán. Nem azért nem szavaztuk meg vagy utasítottuk el, mert nem lett volna határozott véleményünk, hanem azt a gondolatot fogalmaztuk meg, hogy egy sporttörvénynek mindenféleképpen meg kell születni, és ha ez keretet ad arra, hogy az elkövetkezendõ idõben, amely a törvénymódosító javaslatok kapcsán már a bizottságokban és a sportot szeretõ képviselõk között is megfogalmazódott, akkor azt hiszem, a tartózkodásunk kifejezi azt, hogy a jövõt illetõen ez a sporttörvény javulhat, és méltóképpen képviselheti a magyar társadalom sportolóinak érdekeit.

Ebbõl csak egy olyan dolgot vagy néhányat szeretnék kiemelni, amelyet ugyan a módosító indítványaink közül nem fogadtak el, de ígéret szintjén hangzott el, hogy a parlamenti bizottságok alakulása kapcsán a Sportbizottság megalakulása és léte nagyon fontos dolog.

Úgy hiszem, az õszi parlamenti ciklusban vissza kell rá térni, hogy ezek a gondolatok is megfogalmazódjanak, és jobbá tegyék majd a parlamenti bizottságnak a megalakulását.

Hogy miért tartózkodtunk még, azt mindenféleképpen el kell mondanom, bár itt elõttem megfogalmazták, hogy a pénzügyi szempontból, a normatív támogatásból semmiféle megoldás garanciát nem jelent.

Nem jelent az egyesületeknek a jelenlegi gondja, problémájának a feltárása, pénzügyi nehézségei, hisz 4-5 milliárd forintos tb-, adó-, APEH-tartozásuk van, és úgy gondolom, hogy ezekkel is valamit kell kezdeni az elkövetkezendõ idõben.

Nem jelent a sporttörvény megoldást abban a vonatkozásban sem, ahogy módosító indítványainkat benyújtottuk, éspedig új iskola építésénél, mint ahogy azt Kónya Imre képviselõtársam mondta, olyan módosító indítványt terjesztettünk be, amely egyértelmûen középfokú iskoláknál és alsó tagozatos iskoláknál, ha új iskola épül, azt kötelezõen tornateremmel kell ellátni.

Ezt is elutasították a parlament képviselõi, bár a bizottságok támogatták, és köszönet a bizottság tagjainak.

Végsõ soron sorolhatnám még a sok-sok módosító javaslatot, amit a képviselõtársaink, az Országgyûlés nem fogadott el, de mindenféleképpen még egyre föl szeretném hívni a figyelmüket: ez pedig az, hogy a politika játszóterévé nem lehet kitenni a sportot, és olyan módosító indítványt fogalmaztunk meg, amely azt jelentette, hogy a mindenkori miniszterelnök felügyelete alá tartozzék a sport, nem pedig egy-egy minisztérium hatáskörébe. Azt hiszem, a bizottság ezt is támogatta, de a parlament nagy többsége leszavazta.

Összességében úgy gondolom, hogy a kereszténydemokraták, amikor a tartózkodás gombot nyomták meg, azt az igényüket és lehetõségüket fejezték ki, hogy a jövõben tovább kell folytatni ezzel kapcsolatban a törvény módosításának és jobbá tételének a lehetõségét. Köszönöm szépen. (Taps a KDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage