Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Gondolom, hogy igen élénk érdeklõdést vált ki ebben az idõpontban a Házszabálynak ez a pontja. Én szeretném röviden elmondani, hogy mirõl van itt szó. Ugyanis nem lényegtelen kérdés, hogy most ebben a vitában az alkotmányügyi bizottság javaslatát, vagy az én javaslatomat fogja támogatni a Ház!

Én arra irányuló javaslatot terjesztettem elõ már az általános vita során, hogy ha egy bevételi vagy kiadási elõirányzat megállapítására több módosító indítvány is születik, akkor ezt a szavazás során hogyan kell kezelni.

Az eddigi gyakorlat ugyanis az volt, hogy követhetetlen megfontolásokból hol összeadandónak minõsültek ugyanahhoz az elõirányzathoz tett módosító javaslatok, hol egymást kizárónak minõsültek, és ennek nem volt semmilyen világos rendezõ elve, hogy mikor hogyan kell minõsíteni a módosító indítványokat.

Én arra teszek javaslatot, hogy ez a kérdés megoldódjon, mégpedig úgy, hogy az eltérõ összegre vonatkozó javaslatok a szavazás során egymást kizárják, míg az azonos összegre vonatkozó javaslatok azonos javaslatnak minõsüljenek.

Az eddigi eljárás ugyanis azt a furcsa helyzetet eredményezte, hogy sokszor elõfordult az, hogy olyan elõirányzatot állapított meg az Országgyûlés, halmozva az egyes módosító indítványokat, amire senki nem tett javaslatot, és nem is tervezte senki, hogy ilyen elõirányzat kerüljön a költségvetésbe. Más esetekben meg fordítva történt a dolog, például az történt, hogy azonos javaslatok közül, mondjuk, a mindenkori kormány a mindenkori kormánypárti javaslatot támogatta, az ellenzéki javaslatot pedig nem támogatta, és igen nehéz volt megmagyarázni, hogy az azonos indítványok közül az egyik miért tetszik, a másik miért nem tetszik.

Ebben a szavazási rendben azt gondolom, hogy nagy segítségére lenne a Ház jogi apparátusának is, hogyha világos szabályok alapján lehetne a szavazási forgatókönyvet összeállítani.

Ami miatt itt most szót kértem, az az értetlenségem tulajdonképpen, hogy az alkotmányügyi bizottság benyújtotta a saját módosító javaslatát. Ugyanis elfogadták az általános vita lezárása után, illetve a részletes vita lezárása után a módosító javaslatomat, majd most egy olyan koherenciazavart kiküszöbölõ javaslatként elõterjesztették azt, hogy mégis az eredeti maradjon érvényben, tehát veszítse érvényét az a módosító javaslat, amit már elfogadott az Országgyûlés.

Azt gondolom, hogy ez nem igazán koherenciazavart kiküszöbölõ indítvány, de hogy ne csak a saját véleményemre hivatkozzam, szeretném azt is elmondani, és megkérdeztem a Ház jogi apparátusát és a szavazási forgatókönyveket készítõ jegyzõi iroda munkatársait, hogy mi a véleményük: egyértelmûen úgy ítélték meg, hogy az általam beterjesztett indítvány tenné helyre a szavazási eljárást.

(21.20)

Tehát jogi oldalról az õ támogatásukat bírja a módosító indítványom. Én szeretném, hogyha ez tényleg nem utólagos vitákat eredményezne a jövõben, hanem egy pontos házszabályi rendelkezés alapján dõlne el, hogy mirõl hogyan kell szavazni. Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage