Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Felszólalásomra késztet a miniszterelnök úrnak az a megállapítása, hogy a magyar-román alapszerzõdést Washington, London, Brüsszel nagy nemzetközi támogatásával meg kellett tenni, szinte szorítottak bennünket ennek az alapszerzõdésnek az aláírására. (Zaj, nevetés a teremben. Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Az egy másik miniszterelnök lehetett! Közbeszólás a KDNP padsoraiból: Ezt mondta, nyugodjatok meg!)

A kérdésem az, hogy vajon a magyar kormány ugyanezeket a kormányokat és a nemzetközi támogatást felhasználja-e az erdélyi magyarság jogainak a gyakorlására.

(17.10)

____________________ ** Így? 42

Felhasználja-e a magyar kormány az Európai Biztonság és Együttmûködési Szervezetnek az 1994. júliusában elfogadott határozatát, ami kötelezõ a román kormányra, hogy azt mondja, hogy "az a kormány, amelyik nem segíti az emberi és nemzeti kisebbségi jog gyakorlását, az a béke és a demokrácia fejlõdését gátolja". Kérdezem én, hogy a magyarság Erdélyben, õk gátolják-e a békét, vagy pedig a román kormány, amely nem engedi ezeknek a jogoknak a gyakorlását. A magyar kormány elköveti-e és megteszi azt, hogy ezeket a kormányokat felkéri arra, hogy igenis a román kormány gyakorolja és segítse ezeknek a jogoknak a mûködését?

Ugyancsak a magyar kormány kihasználja-e az Interparlamentáris Uniónak 1994. szeptemberében Koppenhágában Romániára kötelezõ határozatot, amely kimondja, hogy minden kormánynak meg kell adni a lehetõséget és biztosítani, hogy a polgárok az emberi és nemzeti kisebbségi jogaikat gyakorolják. Mit tesz a magyar kormány annak érdekében, hogy a nyugati demokráciák Washingtontól Brüsszelig szorítsák a román kormányt arra, hogy teremtse meg a lehetõséget, hogy az erdélyi magyarság gyakorolja ezeket a jogokat.

Sajnos erre vonatkozóan a magyar kormány semmiféle tájékoztatást az Országgyûlésnek nem ad. Az az érzésem tehát, hogy a külpolitikánk ezen a téren vészesen gyenge. Az a magyar kormány, amelyik nem teszi meg az erre vonatkozó erõfeszítést, az engedelmesen aláveti magát a nyugati kormányoknak, követelésének, majd szorításának, de ugyanakkor nincs ereje, ami sajnálatos, nyugat felé biztosítani azt, hogy ezek a kormányok biztosítsák és szorítsák a román kormányt arra, hogy az alapvetõ jog gyakorlását biztosítsa. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage