Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Néhány elhangzott megjegyzésre szeretnék egészen röviden reagálni. Giczy György igen tisztelt képviselõtársam idézte hosszan II. János Pál pápát. Nagyon szívesen hallgattam szavait. Azt hiszem, fontos volt hallanunk.

Annyit azért mindenesetre érdemes hozzátenni, hogy amikor II. János Pál pápa Szlovákiában járt, akkor üdvözölte a magyar-szlovák alapszerzõdést, azt az alapszerzõdést, amelyet Giczy György képviselõ úr, több más ellenzéki képviselõvel együtt, nem szavazott meg ebben a parlamentben.

A másik megjegyzés, amit tenni szeretnék, Isépy Tamás idézte hosszan az egyik francia lapot. Én egy másik francia lapból, a Le Monde-ból szeretnék 44 idézni valamit. Bár nem értek vele egyet, mégis érdemes arra, hogy elhangozzék.

Ez azt írta, hogy a magyar-román alapszerzõdést a határ mindkét oldalán a szélsõségesek ellenzik. Remélem, nem így van, nem nevezem a magyar ellenzéket szélsõségesnek, de bizonyos, hogy ez a francia idézet figyelmet érdemel.

A harmadik: Lezsák Sándor tisztelt képviselõtársam nem elõször idézte azt a kijelentését egy bizonyos kereszténydemokrata úrnak, ha jól sejtem, hogy olyan országok nem juthatnak be az Európai Unióba, amelyekben volt kommunisták kormányoznak.

Nem tudom, Lezsák képviselõtársam tudja-e, hogy kik kormányoznak ma Olaszországban. Nyolc volt kommunista miniszter van az olasz kormányban, többek között Napolitano, az Olasz Kommunista Párt volt vezetõje. Ennek ellenére nem hallottam arról, hogy Brüsszel kizárná Olaszországot és helyette az antikommunista Albániát próbálná felvenni az Európai Unió tagjai sorába.

Végül pedig tisztelt Lányi Zsolt képviselõtársam! Tisztelt Ellenzéki Képviselõtársaim! Nemcsak Iliescu elnök támogatja ezt az alapszerzõdést, hanem a romániai demokratikus ellenzéki pártok, többek között a Demokrata Konvenció is. Kik nem támogatják? A Nagy-Románia Párt, Ceauseºcu volt pártja és a Gheorghe Funar-féle másik párt, a Nemzeti Egységpárt.

Õszintén remélem, hogy Lányi Zsolt egyetért velem abban, hogy ha nem is örülnénk Iliescu esetleges gyõzelmének, még mindig inkább elviselnénk, mint Funar úr gyõzelmét. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage