Kávássy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Akkor a rendelkezésre álló idõt még kimerítem. Tudniillik, a frakció részére rendelkezésre álló idõt, tisztelt uraim! (Zaj a teremben.) Eddig még minden alapszerzõdés vitájában részt vettem, kifejthettem véleményemet. Minden alkalommal elleneztem az aláírást és a ratifikálást. Az azóta történtek egyértelmûen igazolják, hogy joggal. Félelmeim egytõl egyig szinte csattanósan igazolódtak. Sehol sem javult, sõt kifejezetten romlott a magyarság helyzete. Elég ebben a vonatkozásban a szlovák nyelvtörvényre, a szlovák közigazgatási beosztás átalakítására, vagy a kárpátaljai honfoglalási 63 emlékmû sorsára utalnunk. Az alapszerzõdéses politika kiváltképp és úgy ahogy nálunk ûzik, mint már többször is utaltam rá, zsákutcás politika. Szükségképpen nem is vezethet eredményre, eleve kudarcra és bukásra van ítélve. Nem kell hozzá se hazafinak, se nemzeti elfogultságban és elvakultságban szenvedõnek lenni. A józan belátás is elég, hogy ez mindenki számára világossá váljon. Aki nem látja, nem hisz a tényeknek, az vak. Csak sajnálni tudom.

Végül a szokástól eltérõen arra kérem képviselõtársaimat, hogy ezúttal csak nyugodtan zavartassák magukat. Figyeljék a tényeket, összegezzék, tanulmányozzák, és vonják le az eddigiekbõl is levonható tanulságokat. Ha megtették és elgondolkoznak, maguktól fogják belátni, hogy az alapszerzõdések nem érik, nem is érhetik el vélt céljukat.

(19.10)

Nem stabilitásra, hanem ellenkezõleg, instabilitásra vezetnek. És ez nem is lehet másként. Az alapszerzõdéses politika ugyanis nem megoldja, hanem csak szõnyeg alá söpri a problémákat. A problémák pedig akkor is problémák maradnak, ha szõnyeg alá, padló alá vagy bárhová söpörjük is õket. A szeg ugyanis elõbb-utóbb kibújik a zsákból. Ne adják hát voksukat, képviselõtársaim, egy olyan politikára, amely - mint mondottam - eleve bukásra van ítélve és a legnyilvánvalóbban nemzetellenes. Kérem, gondolják meg, hogy a tapasztalat szerint a rosszul és rossz helyre tett névjegyek évtizedek, sõt évszázadok után is rosszul köszönnek vissza. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage