Keresztes Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KERESZTES SÁNDOR (KDNP): Bocsánatot kérek, téves információt kaptam az idõkeretrõl. Befejezem. De azért, elnök úr, kérek engedélyt, hogy ezt elmondjam még, mert nagyon lényegesnek tartom, másképp osztottam volna be az idõmet akkor.

Szeretnék egy konkrét kérdést a tisztelt Ház figyelmébe ajánlani, ami a szerzõdésben nincs benne, és nagyon kérem külügyminiszter urat és a kormányt. Nevezetesen az egyházi kártalanítást Erdélyben. Kérem, aki ismeri Erdély történetét, és tudja azt, hogy Trianon elõtt a 104 000 négyzetkilométer területen, amit Romániához csatoltak, volt 3200 körüli magyar anyanyelvû iskola, ebben állami, egyházi, társadalmi - EMKE-re gondolok - együttvéve. Ugyanakkor volt 2900 román anyanyelvû iskola, ezek nagy része az ortodox és a görög katolikus egyház által fönntartott volt.

Kérem, a románok pontosan tudják, hogy ezek az egyházi iskolák mit jelentettek számunkra. Ha Balázsfalvára valaki elmegy és megnézi a görög katolikus líceumnak Trianon után kitett hatalmas tábláját, márványtábláját, amelyen az van - románul természetesen - ez az elsõ iskola hazánkban, tehát Nagy-Romániában, ahol a román ifjúság anyanyelven tanult.

Kolozsvárt pedig a volt katolikus gimnáziumban, ahol a piaristák tanítottak, amelybe nekem is szerencsém volt járni, ezelõtt vagy 25 évvel egy táblát tettek ki, amelyben föl vannak tüntetve az ott tanult román diákok, köztük Avram Iancu, Gheorghe Baritiu, és föl lehetne sorolni, akik ebben az iskolában - ez van a táblán - ápolták nemzeti öntudatukat, és alakították ki azt a szemléletet, amely létrehozta az Aurora címû folyóiratot, stb.

Kérem szépen, ez egy nagyon fontos kérdés. Az erdélyi történelmi egyházak kiadtak Jussunkat követeljük címen egy kiadványt, amelyben a katolikus egyháznak 16 gimnáziuma, 18 egyéb intézménye van felsorolva, a reformátusoknak 10 gimnáziuma és 10 más intézmény, az unitárius egyháznak három-három, és nemcsak ezek az intézmények, de a fenntartásukra szolgáló javaik, ezek nélkül tessenek elhinni, az erdélyi magyarság a moldvai magyarság sorsára juthat. Ezt 67 nem lehet egy levélváltással elintézni, és az erdélyi egyházak vezetõinek a kérése teljesen megalapozott, és a magyar nép érdekét, jövõjét szolgálják. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage