Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Két percben reagálnék az ön által fölvetett két gondolatra. Az egyik, hogy gyõzelem vagy vereség ez az alapszerzõdés. Hát azt hiszem, nem akárkire hivatkoztak a Fidesznek a képviselõi felszólalásaik során, hanem a román kormányfõre, államfõre, miniszterekre, akik úgy fogalmaztak, hogy semmiben nem kellett engedjenek, és sajnos a mi tapasztalatunk, a mi elemzéseink, az RMDSZ-nek a tapasztalata is, úgy tûnik, egybeesik ezzel: az RMDSZ tényleges követeléseibõl ebben az alapszerzõdésben jóformán semmi nincsen benne. Meg lehet állapítani tehát azt, hogy ez az alapszerzõdés alapvetõen ténylegesen a román diplomáciának a sikere, ilyen értelemben egyet tudunk érteni Iliescu elnökkel, és nem értjük, hogy önök mire alapozzák az eléggé gyenge és halovány sikerpropagandájukat.

Másodszor: ami az Európai Integrációs Bizottság elnökérõl elhangzott személyeskedõ véleményét illeti, annyit mondanék, miniszter úr, hogy nézetkülönbségek vannak nagyon sok kérdésben önök és miközöttünk. Egy ellenzéki politikusnak, azt hiszem, lehet az európai integrációról is eltérõ véleménye, még akkor is, ha adott esetben õ az Európai Integrációs Bizottságnak az elnöke. És hogy miért van lényeges nézetkülönbség? Azt hiszem, igaza lehet, vagy legalábbis igazolható az a logika, hogy destabilizálja a térséget, ronthatja integrációs esélyeinket egy alapszerzõdés, hiszen mi a szlovák alapszerzõdés alapján azt tapasztaltuk, hogy miután ez megköttetett, látványosan romlott a szlovákiai magyarságnak a helyzete, és hogyha önök azt mondják, hogy nem egyértelmû a megfeleltethetõség, akkor legalább annyit fogadjanak el, hogy fölerõsítette ezeket a valóban meglévõ negatív folyamatokat Szlovákiában az alapszerzõdés, mintegy levette a szlovák nacionalizmusról a szájkosarat az alapszerzõdés.

Ne legyen igazunk abban, hogy az elkövetkezendõ hetekben, hónapokban fölerõsödhet Romániában egy nyomás a kisebbségek ellenében, a kisebbségi magyarság ellenében, és akkor majd emlékezzünk arra, hogy ez mennyiben bizonytalanítja el a két országnak a kapcsolatrendszerét, mennyiben destabilizálja ilyen értelemben a térséget, mennyiben vezet majd el ahhoz az állapothoz a magyar-román viszony, amiben jelenleg a magyar-szlovák viszony van, hiszen az elemi diplomáciai etikettnek is a betartása gyakran nehézségekbe ütközik. Emlékezzünk majd vissza akkor ezekre az érvekre. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage