Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Ház! Ahogy Kelemen András képviselõ úr minõsítette, már volt alkalmam egy elõrehozott zárszót tartani, amit természetesen nem is szánhattam annak, mert ebben a kérdésben, ebben a vitában nem a kormányt illeti a zárszó. Ez a kormány részérõl egy összefoglalása volt a vitának, ahogy mi láttuk. Föladtam azt a reményt, hogy azokkal az ellenzéki képviselõkkel vitatkozzam, akik újra és újra olyasmit olvasnak ki a szerzõdésbõl, ami nincs benne vagy olyasmit kifogásolnak, hiányolnak, ami természetesen benne van. Viszont elhangzott három olyan megjegyzés, ami egy- egy rövid reagálást azért megérdemel.

Az elsõ: Katona Tamás képviselõ úr utalt rá, hogy én azt mondtam, hogy ha fejre áll is az ellenzék és az RMDSZ, akkor is aláírjuk az alapszerzõdést. Nyilván Katona Tamást nem pontosan idéztem, mert õ sem gondolja, hogy én ilyesmit mondtam. Én egy újságírói kérdésre válaszolva, hogy akkor is aláírja a kormány, ha az ellenzék és a RMDSZ ellenzi, azt mondtam, hogy igen, mert ellenkezõ esetben ez de facto vétójog lenne az ellenzék és az RMDSZ számára, és hozzátettem, hogy az RMDSZ aggodalmait megértéssel fogadjuk, részben megalapozottnak tartjuk - az RMDSZ aggodalmakat fogalmazott meg korrekt módon, elismerve a szerzõdés pozitívumait és megfogalmazva az igényeiket, amik nem teljesültek, amiket mi pontosan tudunk -, tehát nem lehet azonosságot, azonosságjelet tenni az RMDSZ és az ellenzék álláspontja, magatartása és motivációja közé, és ez ebben a vitában is, azt hiszem, nagyon nyilvánvalóvá vált.

A második dolog, a nyilvánossággal kapcsolatban. Igen, Katona Tamás képviselõ úr, valóban azt mondtam, hogy nem volt szándékunk nyilvánosságra hozni az alapszerzõdést annak aláírása elõtt, mert ez nem szokás, és ön, mint a Külügyminisztérium volt államtitkára ezt pontosan tudja. Valószínûleg ezért nem hozták önök sem nyilvánosságra aláírás elõtt a magyar-ukrán alapszerzõdést. Sõt, még attól is óvakodtak, hogy a parlamenti képviselõk megismerjék ezt a szöveget. Én, mint a külügyi bizottság elnöke, akkor láttam elõször, amikor önök ratifikációra benyújtották. És szó nem volt sem hatpárti, sem akárhány párti egyeztetésekrõl. (Taps.)

Végül Csapody Miklós utolsó megjegyzésére, hogy ez az alapszerzõdés legfeljebb a koalíció hatalmon maradását szolgálja. Csapody Miklós - meglehetõsen durván leegyszerûsítve a kérdést - arra akart utalni, hogy a magyar választók többsége a megbékélés politikáját, az európai integrációt, a szomszédkapcsolatokat és a határon túli magyarság ügyének támogatását egyformán fontosnak tekinti. És hogy honnan tudjuk ezt, kedves kisgazda képviselõk, ahogy elhangzott? Azokból a közvéleménykutatásokból, amelyek szerint önök a legnépszerûbb ellenzéki párt. Köszönöm. (Hosszú, kitartó taps)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage