Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Az igazságügy-miniszter úr felvetésével kapcsolatban elõször is észrevételeznem kell, nem felel meg a valóságnak a miniszter úrnak az az állítása, miszerint ilyen ügyben a Ház még nem döntött volna. Én magam terjesztettem elõ a szlovák-magyar alapszerzõdés kapcsán azokat a módosító indítványokat, amelyek tekintetében végül is a Ház úgy foglalt állást, hogy a szerzõdéshez módosító indítványt benyújtani nem lehet. Ezért az ügyet nem vette napirendre, a külügyi bizottság azt elutasította.

Más kérdés az, hogy én nem a szerzõdéshez nyújtottam be a módosító indítványt, hanem a határozati javaslathoz, ehhez pedig be lehet nyújtani módosító indítványt, tulajdonképpen precedens joga volt a Háznak a határozati javaslattal kapcsolatos módosító indítvány elõterjesztése tárgyában.

Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a miniszter úr alapvetõen tévedett az általa elmondottakat illetõen abban, hogy õ egy már elbírált kérdést, nevezetesen a Ház által eldöntött ügyet, hogy ebben az esetben helyt ad a módosító indítványok tárgyalásának, és ezért elrendelte az ügy részletes tárgyalását. Már ennek a kérdésnek az utólagos vitatására nincsen lehetõség, mert hiszen a Ház ennek a részletes vitának az ügyében a döntését meghozta, ebbõl fakadóan tehát a miniszter úr felvetésének jogalapja nem volt, már csak azért sem, mert nemcsak a Ház döntésével, hanem a Házszabállyal is szemben állt az õ felvetése. Én ezért úgy gondolom, miután ....... (Közbekiabálások.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage