Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony, Tisztelt Ház! A két évrõl és a közjogi megalapozottságáról a határozati javaslatnak. Még el sem készült az alapszerzõdésnek jelenlegi, végleges szövege, amikor a miniszterelnök úr kijelentette, hogy akár tetszik az ellenzéki pártoknak és az RMDSZ-nek, akár nem, a magyar kormány elszánt, és alá fogja írni. Hangsúlyozni kívánom, még el sem készült az alapszerzõdés végleges szövege. A módosító javaslatban levõ két év teljesen megfontolt. A mai vitában is, és aki figyelemmel kíséri az alapszerzõdés sorsát, teljesen egyértelmû, hogy ezt a javaslatot kizárólag a magyar kormány támogatja. Nem felel meg a magyar ellenzéki pártoknak, és nem felel meg a határon túli magyarság törvényes képviselõinek. Ebben a helyzetben javasoltuk azt, hogy tekintettel arra, hogy látjuk a kormány elszántságát, még a végleges szöveg megalkotása elõtt is azt javasoljuk, hogy két évre, azért két évre, mert a kormánynak a normális menetben még két éve van hátra.

A közjogi alapjáról a módosító javaslatnak. A Magyar Köztársaság alkotmánya egyértelmûen rendelkezik - megítélésem szerint - arról, hogy az ilyen jellegû, a külkapcsolatok szempontjából kiemelkedõ fontosságú nemzetközi szerzõdést az Országgyûlés köti meg. Ennek az az eljárási rendje, és ez úgy mûködött, a Házszabály is ennek megfelelõen rendelkezik, hogy ezt csak a kormány terjesztheti elõ, és nem lehet hozzá módosító javaslatot beterjeszteni. Ebben a helyzetben az Országgyûlés vagy tudomásul veszi a lehetõségét, hogy a két év végleges, a szerzõdésrõl igennel vagy nemmel nyilatkozik, vagy pedig keres olyan megoldást, hogy a kormánynak behatárolja a mozgásterét. 91

Az ellenzék nem tett mást, mint erre tett javaslatot az Országgyûlésnek, megfelelõ számú aláírás gyûjtésével, tehát az eljárása teljesen törvényes, legális, és én kicsit rosszallom, hogy tulajdonképpen megkérdõjelezi a módosító javaslatok létjogosultságát. Önöknek lehetõségük van arra, hogy errõl a javaslatról igennel, nemmel döntsenek és akkor a parlament el fogja dönteni, hogy kívánja-e a kormány mozgásterét bõvíteni vagy szûkíteni, de azt nem tehetik meg, hogy elvitatják a javaslat jogszerûségét. Köszönöm a figyelmüket.

(Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage