Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Én annak kihangsúlyozása mellett, hogy az elõterjesztõk indokait meg tudom érteni, mégis rá kell mutassak arra, hogy sajnálatos módon a 2. sorszám alatt elõterjesztett módosító indítvány és a 9. sorszám alatt elõterjesztett módosító indítvány között igen jelentõs különbséget látok. Olyannyira, hogy mi csak a 9. sorszám alatti elõterjesztést tudjuk támogatni.

A 2. sorszám alatt elõterjesztett módosító indítvány ugyanis azt a kifejezést használja, hogy a kormány abban az esetben írja alá az alapszerzõdést, ha a korábban államosított egyházi és közösségi javak visszaszolgáltatása, illetõleg kárpótlása az aláírás elõtt megtörténik. Ez azt jelenti, hogy azt abban esetben írja alá, imperatív szóhasználat, ez egyben az összes többi módosító indítványt annullálhatja, tehát ezt semmiképpen sem tartanám helyesnek, hanem sokkal inkább összhangban látom a többi módosító indítvánnyal a 9. sorszám alatti elõterjesztést. Ami viszont az aláírás elõtti javak visszaszolgáltatásának szükségszerûségére helyezi a hangsúlyt és nem használ egy ilyen felesleges szóhasználatot, mint a 2. sorszám alattinál, hogy "abban az esetben írja alá".

Ezért én a 9. sorszám alatti elõterjesztést támogatom a pártom nevében, frakcióm nevében, és legyen szabad rámutatnom arra, hogy egyebekben pedig az egyházi javak visszaszolgáltatásának azért tulajdonítok az elõterjesztõkkel hasonló súlyú igen fontos és nélkülözhetetlenül fontos, még az aláírás elõtt megvalósítandó jelentõséget, mert úgy gondolom, hogy az egyházi javak visszaszolgáltatásának van egy olyan hatása is, hogy egyházi ingatlanokkal rendelkezõ egyházak olyan közösségi életet is tudnak kialakítani, amelynek nemzetmegtartó ereje figyelemre méltó.

Miután most már itt közel nyolcvan éven keresztül gyakorlatilag mindenfajta jogfosztása bekövetkezett a Romániában élõ magyar lakosságnak, ezért meghatározó jelentõsége lehet az egyházak magyarságmegtartó erejének, ezt pedig semmiféle szerzõdés nem pótolhatja, csak a javak visszaadása. Ezért úgy gondolom, hogy a Külügyminisztérium semmiféle engedményt nem tehetne e kérdésben, hanem még az alapszerzõdés aláírása elõtt az egyházi javak visszaszolgáltatását el kellene érnie. Ezért a Független Kisgazdapárt egyhangú szavazatával támogatja ezt az elõterjesztést, és azt meg fogja szavazni. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage