Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Én azt hiszem, hogy az a kérdés, amelyet itt a módosító javaslatban az elõterjesztõk fölvetnek, tehát a közösségi és egyházi javak visszaadása, illetve kárpótlás, egy valóban nagyon súlyos kérdés, és úgy tûnhet, hogy itt a vita egy nagyon fontos és komoly módosító javaslatról, de föl szeretném hívni kedves képviselõtársaim figyelmét, hogy el kell olvasni alaposan a módosító javaslatot, és ki fog belõle derülni, hogy nem világos, hogy mirõl beszélünk. Tessék megnézni, ebben a mondatrészben, amely a 2. számú módosító javaslatnál, illetve abban a mondatban, amelyik 9-nél van, nem szerepel az, hogy hol kell addig visszaadni - az aláírásig nevezetesen - a kérdéses javakat. Nem szerepel az, hogy Romániában kell-e vagy Magyarországon kell-e, vagy mind a két helyen kell. Azt hiszem, hogy tisztázni kellene, hogy a tisztelt képviselõ urak tulajdonképpen mire gondoltak. Ha arra gondoltak, hogy Magyarországon és Romániában - a szöveg szerintem csak így értelmezhetõ -, akkor tessék figyelembe venni, hogy Magyarországon ez hosszú évekkel késõbb fog csak megtörténni, lezárulni ez a folyamat. Ez a javaslat tehát végül is arról szól, hogy az aláírást évekkel el kell halasztani.

(24.00)

Én azt gondolom, hogy a javaslat ebben a formában egyszerûen komolytalan. (Közbeszólás: Úgy van. Taps.)

Ha viszont arra méltóztattak a tisztelt képviselõtársak esetleg gondolni, hogy ezt Romániában kell, hogy visszaadják az aláírásig, hát akkor ennek valahonnan ki kellene mégis a módosító javaslatból derülnie. Ezt elmulasztották a tisztelt képviselõtársak beleírni a javaslatba, hogy Romániában kell ennek megtörténnie. Mellesleg nem nagyon lenne érthetõ, hogy az most miért helyes, hogy ott már történjen meg elõtte, nálunk meg ne történjen meg. Szóval ez sem teljesen logikus, már legalábbis az én logikám szerint.

Én azt a tiszteletteljes javaslatot szeretném a kedves képviselõtársak elé terjeszteni, hogy maradjunk meg annál, hogy ez egy komoly kérdés, komoly kérdés az a vita, amirõl ma beszélünk. Komoly kérdés ez a kárpótlás, illetve a javak visszaadása is, és hogyha komolyak akarunk maradni, akkor az a megoldás, hogy ezt a módosító javaslatot szíveskedjenek visszavonni. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék8 padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage