Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Kedves Soós Károly Attila! Ha a logika szabályait alkalmazom az ön fölszólalására, abból az fog következni, hogy az én módosító javaslatomat, amely kifejezetten kimondja, hogy Románia adja vissza az államosított egyházi javakat, ön és a frakciója, tehát a szabaddemokraták frakciója támogatni fogja. De én néven nevezem ezt.

Sajnos azt kell mondanom, hogy ennek a felszólalásnak nagy volt a tüze, hát kevesebb volt talán a jogi szakszerûsége. Ön olyan területre tévedt, ahol azért egy kicsit idegenül mozog. És itt azért talán jobb lenne, hogyha az igazságügyi miniszter úrral konzultálna elõtte, mert az ellenzék által beterjesztett határozati javaslat nem szövegezés a szerzõdés tekintetében. Irányt mutat, hogy mit tartalmazzon a szerzõdés, milyen jogi tárgyakat szabályozzon. De nem mondja meg, mert ez azért valóban a kormány hatáskörének az elvonását jelentené, hogy szó szerint mi szerepeljen a szerzõdés szövegében.

Mi nem szerzõdést szövegezünk - mármint az Országgyûlés -, igen tisztelt képviselõtársam, ezért is tiltja a Házszabály, hogy nemzetközi szerzõdéshez fel lehessen adni módosító javaslatot. Az túlterjedne az alkotmányos ____________________ 8 ellenzék? 96 kereteken. De annak az iránynak a megszabása, hogy mit tartalmazzon a szerzõdés, mire vonatkozzon, hogy körülbelül mi az Országgyûlésnek az elképzelése a szerzõdés tartalmát illetõen, arra van alkotmányos jogunk. Ezzel kapcsolatban még mindig vitatkoznék az igazságügyi miniszter úrral. De majd akkor, amikor a saját javaslatomat indokolom, akkor azért fogok erre nézve egyéb indokokat is fölhozni. Tehát önnek az a kérése, hogy vonja vissza két képviselõtársam ezt a javaslatot, azt hiszem, nem volt helyénvaló. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage