Elnök Tartalom Elõzõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a módosító javaslatokról történõ határozathozatal a H/2834/13. számú külügyi bizottsági ajánlás pontjai alapján. Tájékoztatom önöket, hogy a külügyminiszter úr jelezte, hogy a módosító javaslatok egyikét sem támogatja. Ugyanakkor az elõterjesztõk nevében dr. Isépy Tamás bejelentette, hogy valamennyi benyújtott módosító javaslatot támogatja. Ez a bizottsági ajánlásban is szerepel. Éppen ezért a határozathozatal során nem fogom újra ismertetni.

Tisztelt Országgyûlés! Az 1. pontban Demeter Ervin és Varga István a határozati javaslat elsõ mondatának kiegészítését javasolják, amelyben azt kezdeményezik, hogy a szerzõdést csak a romániai magyarság autonómiájának és kollektív jogainak konkrét garantálása mellett, az Országgyûlés elõzetes hozzájárulása birtokában két évi idõtartamra írja alá a kormány. A külügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen, 214 ellenszavazat és 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 2. és a 9. pontokban... (Magyar Bálint közbeszól: Nem mûködött a gépem.)

Kérem Magyar Bálint miniszter úr gépét bekapcsolni.

A 2. és a 9. pontokban Demeter Ervin és Varga István a határozati javaslat elsõ mondatának módosítását, illetõleg új mondattal történõ kiegészítését javasolják. A két indítvány alternatív tartalmú. Ebben azt kezdeményezik, hogy a kormány abban az esetben írja alá az alapszerzõdést, ha a korábban államosított egyházi és közösségi javak visszaszolgáltatása, illetõleg kárpótlása az aláírás elõtt megtörténik.

Elõször a 9. pontban lévõ javaslatot teszem fel szavazásra. A külügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen, 218 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most a 2. pontban lévõ indítványt teszem fel szavazásra. (Javaslattevõ: Visszavonom.)

A 2. pontban lévõ indítványt a javaslattevõk visszavonták.

A 3. pontban dr. Dobos Krisztina és Takács Péter azt kezdeményezik, hogy a román-magyar viszonyt a kölcsönösen tiszteletben tartott nemzeti törvények mellett mindenkor összehangolhatóvá kell tenni az európai jogfejlõdéssel. A 112 külügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazattal, 174 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 4. pontban Katona Tamás és Kulin Ferenc azt kezdeményezik, hogy a kormány olyan szerzõdés megkötésére törekedjék, amely ugyanolyan jogosítványokat biztosít a romániai kisebbségnek, mint a magyar törvény. A külügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 88 igen, 188 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az 5. pontban Csapody Miklós az európai gyakorlatra utaló fordulattal javasolja kiegészíteni a szöveget. A külügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 85 igen, 193 ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 6. pontban Katona Tamás és Kulin Ferenc a "kollektív joggyakorlás" helyett a "közösségi csoportos joggyakorlás" megfogalmazás alkalmazását javasolják. A külügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 87 igen, 191 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 7. pontban Kelemen András az országgyûlési határozati javaslatot új mondattal javasolja kiegészíteni. Eszerint az Országgyûlés különös nyomatékkal hangsúlyozza annak szükségességét, hogy a szerzõdés szövege és szerkezete egyértelmû értelmezést tegyen lehetõvé, hogy ezzel elkerülhetõvé és nyilvánvalóan fölöslegessé váljanak a szövegesen eltérõ értelmezések. A külügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 85 igen, 213 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 8. pontban lévõ indítványt Csapody Miklós képviselõ úr visszavonta.

A 10. pontban Sepsey Tamás a határozati javaslat új bekezdésekkel történõ kiegészítésével javaslatot terjeszt elõ arra, hogy az alapszerzõdés milyen további elemeket tartalmazzon. A külügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 83 igen, 217 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(01.50)

Tisztelt Országgyûlés! A módosító javaslatokról történõ határozathozatalok végére értünk. Most az elõterjesztés zárószavazása következik. Mivel a módosító javaslatok közül egyet sem fogadott el az Országgyûlés, nem volt szükség külön egységes javaslat elkészítésére. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a Magyar Köztársaság és Románia között kötendõ alapszerzõdésrõl szóló országgyûlési határozati javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 71 igen szavazattal, 235 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül a határozati javaslatot nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem a képviselõcsoportokat, hogy kívánják-e szavazatukat megindokolni. Nincs jelentkezõ.

Tisztelt Országgyûlés! Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy az Országgyûlés õszi ülésszakának elsõ, háromnapos ülését 1996. szeptember 9-én 15 órára összehívom. Mai ülésünket berekesztem. Mindenkinek jó pihenést kívánok.

(Az ülésnap 1 óra 52 perckor ért véget.)

Az ülés jegyzõkönyvének teljes és szöveghû anyagát az Országos Fordító és Fordításhitelesítõ Rt. munkatársai készítették. (1062 Budapest, Bajza utca 52.

Telefon: 26-95-730, fax: 26-95-184)

Tartalom Elõzõ

Eleje Homepage