Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Azt hiszem, hogy Szájer József képviselõtársunknak általában véve és egészében véve igaza van abban, hogy a kormányok felelõsek azért, hogy egy adott országban miképpen alakulnak az árak, miképpen alakul az infláció. Azért természetesen nem, hogy ebben vagy 5 abban a hónapban, ebben vagy abban az évben az egyes árak hogyan alakulnak, hiszen a kormány nem azért felelõs, hogy az okozatot, a következményt, a mindenkori áralakulást úgy alakítsa, ahogy egy korábbi gazdasági rendszerben - a szocializmusban - a kormány valóban megtehette azt, hogy az árakat politikai igényekhez szabja.

A kormány azért felelõs, hogy az infláció okait küszöbölje ki, és ez a kormány eddigi tevékenysége során azért tett, azért cselekedett, hogy az infláció okait küszöbölje ki, tehát a költségek emelkedését és a túlzottan magas keresletet. Hiszen tudjuk, aki gazdasági alapkérdésekben járatos, hogy az áralakulás a kereslet és a kínálat alakulásától függ, inflációt leszorítani akkor lehet, ha az infláció okait küszöböljük ki. Ezt amikor még közösen készültünk a kormányzásra, akkor még a Fidesz is tudta, ma, úgy látszik, már abban gondolkozik, amiben más politikai erõk gondolkoznak - meg gondolkoztak - ebben az országban itt évtizedeken keresztül, hogy okoktól, forrásoktól, körülményektõl függetlenül van módja a mindenkori kormánynak árakat szabadon megállapítani.

Azt gondolom, tisztelt képviselõtársaim, hogy a Fidesz hosszú-hosszú éveken keresztül küzdött azért, hogy ne tekintsék a Szabad Demokraták Ifjúsági Szervezetének, ezt sikerült elérnie. Ha viszont valaki meghallgatta egymás után Torgyán József képviselõtársunkat és Szájer József frakcióvezetõ urat, akkor meg kellett állapítani, hogy a Fidesz mintha más párt ifjúsági szervezete igyekeznék lenni. Köszönöm a figyelmüket. (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage