Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Röviden azt válaszolhatnám az ön kérdésére, hogy Povázsai Sándor fõkonzul úr a Magyar Köztársaság érdekeit képviseli Kárpátalján, tehát Ukrajnában, mint ahogy tette ezt az ezt megelõzõ kormány idején is, az elmúlt hat évben Ukrajnában képviselte Magyarországot. Tudomásom szerint sem az elõzõ vezetésnek, sem a jelenlegi vezetésnek munkájával kapcsolatban kifogása nem merült fel.

Az ön által észrevételezett esettel kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy a rendezvényen és a megemlékezésen részt vettek az ukrán helyi hatóságok képviselõi is, voltak más ukrán jelenlévõk is, és Povázsai úr, a kötelezõ udvariasság szabályait betartva, néhány szóban oroszul összegezte a mondandóját, amit elõször - természetesen - a megjelentekre való tekintettel magyarul mondott el.

Ebben mi semmiféle problémát és kivetnivalót nem találunk. Természetesen, ha Povázsai úr tudna ukránul, akkor nyilván szerencsésebb lett volna, ha ukránul beszél.

De azért szeretném felhívni a képviselõ úr figyelmét, hogy Ukrajnában az orosz ma is második nyelv, a legtöbb ukrán állami vezetõ és a legtöbb ukrán állampolgár is érti ezt a nyelvet, nem számít sértésnek Ukrajnában az orosz 29 nyelv használata. Ebben a tekintetben eltér számos más úgynevezett FÁK- tagállamtól, tehát a volt Szovjetunióból önállóvá vált országtól.

Így mi az ügyet ezzel lezártnak tekintjük, és nem látunk semmi okot arra, hogy nehezményezzük a fõkonzul úrnak az ott elmondott beszédét. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage