Nagy Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

NAGY JENÕ (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Államtitkár Asszony! A Balaton ügyében - mint a kérdésben is elhangzott - kívánok kérdést feltenni. A '80-as években már született egy határozat arról, hogy a Balaton vizébe még tisztított szennyvíz sem kerülhet be, hogy sürgõsen ki kell építeni a regionális szennyvízelvezetõ rendszert. Ezután rövid idõvel el is kezdõdött ez az építkezés, ami nagyon hamar rendkívül pozitív eredményeket hozott, de sajnos valamilyen oknál fogva leállt ez a kedvezõ folyamat és az elsõ körbõl kimaradt települések rendkívül helyzetbe jutottak. A '80-as évek végén ugye az ország mással volt elfoglalva - más ügyekkel -, valahogy ez a hiányosság úgy tûnt, hogy végképp háttérben marad.

Az elõzõ kormányzati ciklus végén a bizonyos 1049/94-es határozat végül is komplexen foglalkozott a Balaton vízminõségének kérdésével. Ilyen távlatból is úgy ítéljük meg, hogy egy nagyon jó határozat volt. Más kérdés, hogy az eszközrendszer és a források nem mindenben álltak rendelkezésre. Azóta viszont a Balaton vízminõségének kérdése még fokozottabban reflektorfénybe került. Az idegenforgalom, a környékbeli települések érdeke is egyre sürgetõbbé tette hathatós intézkedések megtételét. Óriási hátrányban vannak ezek a - kérdésben is említett - települések a csatornázás elmaradása miatt, hiszen közmûvesítés nélkül telket se értékesíthetnek a falvak, népességmegtartó képessége is csökkent, plusz az idegenforgalom (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) területén is komoly bevételkieséssel számolhatnak.

Kérdezem, hogy - ismerve a korábbi erõfeszítéseket - van-e reális esélye ezeknek (Az elnök pohara megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idõ leteltét.) a településeknek, hogy belátható idõn belül a regionális elvezetõ rendszerre csatlakozhassanak? Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage