Györgyi Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÖRGYI KÁLMÁN legfõbb ügyész: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés!

Nagy figyelemmel hallgattam képviselõ úr interpellációját és abban Ramsey Clark kitûnõ könyve egyes megállapításainak a felidézését. Az interpelláció címében hivatkozott interjú '95. január 28-án jelent meg a Magyar Hírlapban "Nem húzom meg a vészharangot" címmel. 45

A Magyar Hírlapnak ezt mondtam: "Nem húzom meg a vészharangot, mert nemzetközi kitekintésben Magyarország a még elviselhetõ mértékû bûnözéssel sújtott államok közé tartozik. Az általunk példaképnek tekintett, fejlett demokráciájú és gazdaságú országok többségében a helyzet rosszabb, mint nálunk. A bûnügyi statisztikák összehasonlítása, a bûnözési arányszámok összevetése az egy szokásos számolási mûvelet az országok bûnözési helyzetének megítélésénél. Ettõl nem lesz jobb a közérzete annak, aki bûncselekmény áldozatává vált, és természetesen egyetlenegy bûncselekmény elkövetése sem elviselhetõ.

Magyarországon a bûnözés növekedésének az üteme volt az elmúlt években a leginkább aggasztó, hiszen másfél évtized alatt többszörösére nõtt az ismertté vált bûncselekmények száma. A növekedés a bûnüldözõ és az igazságszolgáltatási szervezet fokozott erõfeszítéseivel sem volt feltartható, legfeljebb lassítható."

Azt érzékelem, hogy képviselõ úr a mûködésemmel elégedetlen. Azt viszont az interpelláció alapján igazán nem tudtam megállapítani, hogy ez alkalommal mit kíván a szememre vetni: azt, hogy nem húzom meg a vészharangot, vagy azt, hogy ugyan húzom, de már késõn. (Derültség az MSZP padsoraiban.)

Szeretném tájékoztatni képviselõ urat, hogy nincs állandósulni látszó eufóriám. Errõl az elõbb említett interjú elolvasása mindenkit meggyõzhet. A kérdésekre pedig tisztelettel a következõket válaszolom. A Tóth János úrral szemben indított nyomozást korábban valóban föl kellett függeszteni, mert a gyanúsított ismeretlen helyen tartózkodott. De a nyomozó hatóság a gyanúsítottat ez év január 13-án elfogta, a Szegedi Városi Ügyészség indítványára a bíróság január 15-én elõzetes letartóztatását elrendelte, és ennek az ismételt meghosszabbítása folytán Tóth János úr jelenleg is letartóztatásban van, és az említett repülõgépet a hatóság lefoglalta, a lefoglalás jelenleg is fennáll. A vádirat benyújtására napokon belül sor kerül.

A második kérdésre: az ügyészség elõtt semmiféle bûncselekmény, se annak elkövetõje nem áll köztiszteletben, és nem élvez privilégiumokat. Az ügyészség minden ügyben a törvény alapján jár el, még hogyha ezt a képviselõ úr kifogásolni is látszik ama kitételével, hogy a legfõbb ügyész elõtt mindenki egyenlõ.

Ha a képviselõ úr ismer olyan esetet, amelyben hatalomban levõ személy követett el bûncselekményt, kérem, jelentse fel! Ez önnek törvényes kötelessége is.

Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps az ülésteremben.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage