Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Tájékozódásom szerint Bokodon és környékén az önkormányzatok még 1993-ban hozzájárulásokat szedtek be a lakosságtól távbeszélõ-állomások létesítésére, helyenként 40 ezer forint összegben. Ezek megvalósítása a mai napig nem történt meg, a befizetõk máig sem rendelkeznek a megvalósításról szóló szerzõdésekkel.

A befizetések Baj, Bokod, Dad, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kecskéd, Kocs, Kömlõd, Környe, Naszály, Neszmény, Szákszend, Szomód, Várgesztes és Vértessomló községekben történtek - tájékozódásom szerint - mintegy négyezer lakos részérõl, akiknek zöme kis keresetû, megélhetési gondokkal küzdõ személy, közöttük sok a nyugdíjas. Az önkormányzatok által a fejlesztés megvalósítására létrehozott Vértes-Tel Kft. és a Matáv Rt. 1994 októberében megállapodást kötött, mely szerint az üzembe helyezésre alkalmas távközlési rendszer megvalósításának határideje 1995. december 31-e, tehát elmúlt.

Az érintettek részérõl az ügyben már beadvány érkezett az állampolgári jogok országos biztosához, az Állami Számvevõszékhez, a Belügyminisztériumhoz, a Komárom-Eszetergom Megyei Közigazgatási Hivatalhoz, a terület országgyûlési képviselõjéhez, Keleti György honvédelmi miniszter úrhoz, és természetesen a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumhoz. A minisztérium egyik válaszában polgári peres út igénybevételének lehetõségérõl ír a panasztevõnek, a térség országgyûlési képviselõje pedig arról ír egyik válaszlevelében, hogy a Magyar Televízióban elhangzott, hogy a beruházást immár 1996. december 31- éig be kell fejezni. De a befizetõk errõl még mindig nem tudnak semmit, teljes bizonytalanságban vannak.

Úgy vélem, hogy az érintett embereknek teljesen jogos a nyugtalansága, ezért tisztelettel kérdezem, mit tud miniszter úr mondani Bokod és környéke telefonfejlesztési ügyének jelenlegi állásáról, továbbá arról, hogy ilyen elhúzódás esetén nem illetik-e meg az érintett lakosokat a befizetések kamatai, hiszen befizetésük azóta, mintegy három éven keresztül részükre kamatozhatott volna. Tisztelettel kérem miniszter úr válaszát. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage