Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Az Országgyûlés honvédelmi bizottságának ön által pontosan idézett számú határozata felkérte a 57 privatizációért felelõs tárca nélküli minisztert, hogy tekintse át az érintett tárcák bevonásával a védelmi kapacitások helyzetét, és javaslatokat kér ezen kapacitások jövõbeni biztosítása érdekében, valamint ezek privatizációjáról. E felkérés alapján az ÁPV Rt. munkatársai azonnal megkezdték az elõkészítõ munkát a HM és az IKM szakembereinek bevonásával. A téma szerteágazó és bonyolult volta miatt az egyeztetések jelenleg is folynak. A védelmi-ipari kapacitások jövõbeni biztosításához, valamint a cégek privatizációs stratégiájának kialakításához szükséges a magyar haderõreform keretén belül a haditechnikai koncepció elfogadása, amelynek része kell hogy legyen a haditechnikai költségvetési és fejlesztési program kialakítása, a nemzetbiztonságilag fontos ipari kapacitások meghatározása, a hadiipari termelést érintõ körzetvédelmi problémák rendezése, a NATO-csatlakozás kérdésének tisztázása és végül irányelvek megfogalmazása a korszerûbb haditechnikai rendszerek alkalmazásának feltételeihez.

A hadiipari kapacitások biztosítására és privatizációjának elõkészítése érdekében a kormány meghatározta a nemzetgazdaság mûködése szempontjából jelentõs társaságok körének egy részét, a 2091/1966-os számú határozatában, másrészt az Országgyûlés elfogadta azt az országgyûlési határozatot, amely további stratégiai célokat határozott meg. Az elõkészítõ munka alapján megígérhetem, hogy a magyar hadiipar helyzetét bemutató, ezen belül a hadiipari kapacitásokkal rendelkezõ társaságok privatizációs elképzeléseirõl is szóló részletes tájékoztatást a honvédelmi bizottság rövidesen megkapja.

Befejezésül szeretném megismételni, megerõsíteni azt, amit dr. Gyuricza Béla képviselõ úrnak itt a Házban mondtam egy interpellációjára adott válasz kapcsán. Egyetértek a Fidesz kezdeményezésével (Elnök kopogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) - befejezem, elnök asszony! - hogy a parlament hozzon hétpárti konszenzussal döntést a haderõreform ügyében, amelynek szerves része lehet, sõt kell hogy legyen az említett társaságok privatizációs stratégiája is.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage