Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr!! Tisztelt Képviselõtársak! Hazánk 1990-ben vált az Európai Posta- és Távközlési Igazgatások1 Konferenciájának, röviden a CEP-nek teljes jogú tagjává. A konferencia 1992. szeptemberében rendezett athéni közgyûlése alapvetõ szervezeti és mûködési változtatásokat fogadott el. A CEP-tõl leváltak a postai és távközlési üzemvitellel foglalkozó vállalatok, az új CEP az európai hírközlési igazgatások kormányközi szervezetévé vált. Legfontosabb célkitûzése az érintett postai és távközlési igazgatások, valamint az európai bizottság közötti munkakapcsolat megteremtése, a közép- és kelet-európai országok mûszaki és tudományos támogatása.

Magyarország európai integrációja szempontjából különösen fontos, e területen alapvetõ e szervezet munkájához való csatlakozás. A CEP szervezeti felépítése megfelel a konferenciát létrehozó montreux-i megállapodásnak. Közgyûlés mellett három bizottság végzi az európai szintû postai távközlési, illetve rádió-távközlési szabályozás koordinálását. A konferencia szervezeti átalakításával egyidejûleg szükségessé vált a bizottságok mellett mûködõ állandó székhelyû hivatalok létrehozása. Így az európai rádió-távközlési bizottság '92-ben megalapította az Európai Rádió-távközlési Hivatalt, az ERO-t, amelynek székhelye Koppenhága. Alapfeladata a frekvenciagazdálkodásra, valamint a rádió-távközlésre vonatkozó határozatok, ajánlások elõkészítése és koordinációja. Munkájával támogatja az európai rádió-távközlési bizottságot és a konferenciát.

Magyarország részvétele e hivatal munkájában, illetve az államközi egyezmény megerõsítése lehetõséget teremt a rádió-távközlést és frekvenciagazdálkodást érintõ európai álláspontok kialakításához, illetve akkor és ebben az esetben a hazai érdekek képviseletére, azok érvényesítésére.

Az egyezmény két lényeges pontjára, a választottbírósági eljárásra, valamint a hivatal munkatársait megilletõ teljes körû diplomáciai védettségre tekintettel szükséges az Országgyûlés jóváhagyása. Az elmondottak alapján kérem a tisztelt Házat, hogy az európai rádió- távközlési hivatal létrehozásáról szóló egyezményhez csatlakozásunkat ____________________ 1 Így? (5x) 72 megerõsíteni és a beterjesztett országgyûlési határozati javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki2 pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage