Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Röviden szeretném indokolni az országgyûlési határozati javaslatot. Mint önök is tudják, a két köztársasági elnök, Göncz Árpád és Mircea Snegur3 1995. április 19-én - Snegur elnök budapesti látogatása során - írta alá ezt a nagy fontosságú egyezményt.

Szeretném emlékeztetni az Országgyûlést arra, hogy Magyarország az elsõk között ismerte el a függetlenné váló Moldova függetlenségét és önállóságát. Az elsõk voltunk azon országok között, amelyek nagykövetséget állítottak fel ebben az országban. Nagyon lendületesen fejldõdnek kapcsolataink. Magyarország és a magyar parlament, és ezen belül a magyar parlamenti képviselõk is komoly segítséget nyújtottak, illetve nyújtanak Moldova Európa tanácsi tagságához és a tagsággal kapcsolatos késõbbi ellenõrzõ tevékenységhez.

A két ország közötti kapcsolatokban fontos szerepet játszik, hogy Moldova elõremutató, sok más európai ország számára is példamutatónak tekinthetõ kisebbségi politikát folytat. Többek között autonómiát biztosít a területén élõ gagauz kisebbségnek. Magyarország fontos érdeknek tekinti az ilyen kapcsolatok megerõsítését.

Végezetül szeretném emlékeztetni az Országgyûlést arról, hogy a moldovai fél ezt a tavaly aláírt alapszerzõdést vagy megállapodást már megerõsítette, ezért most ránk vár az a feladat, hogy a megerõsítéssel segítsük annak hatályba lépését. Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a megerõsítéshez járuljon hozzá. (Taps.)

____________________ 3 Így? 75

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage