Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kevés magyar él a világon, aki ne tudná, hogy Magyarország kormánya a román- magyar alapszerzõdés aláírására készül. Az eseményre öt nap múlva, szeptember 16-án Temesváron kíván sort keríteni. A Fidesz-Magyar Polgári Párt '95 nyarán és '96 januárjában két alkalommal tett közzé memorandumot a magyar-román alapszerzõdésrõl, amelyekben megfogalmaztuk a kormány számára elvárásainkat. Álláspontunk lényege változatlanul az, hogy két ország viszonya lehet jó alapszerzõdés nélkül is, és lehet rossz alapszerzõdéssel együtt is. Annyiban támogatjuk tehát, hogy Magyarország alapszerzõdést kössön Romániával, amennyiben ez a lépés ténylegesen hazánk és a térség biztonságának és stabilitásának az erõsödését eredményezi. Az elmúlt napokban, hetekben mind tartalmi, mind eljárási szempontból alátámasztottuk, hogy ennek az alapvetõ elvárásnak nem felel meg az aláírásra váró dokumentum. Ezért a Fidesz felszólítja a kormányt az aláírás elhalasztására és a további tárgyalások és egyeztetések folytatására. Az alapszerzõdés gyors megkötése mellett leggyakrabban felhozott érvek, még a jó ízlés határán belül a magyar-magyar csúcs ellensúlyozása, illetve a euro- atlanti integráció. Egyes kormánypárti képviselõk, sajnos, már nyíltan beszélnek arról, hogy az alapszerzõdéssel a július 5-ei magyar-magyar csúcs kártételét kell enyhíteni. Mintha a nyári találkozó nem történelmi jelentõségû lett volna, amelyre végre büszke lehetne joggal a kormány.

(09.20)

A Fidesz szerint az ott megtestesült konzultációs teret azaz a 18 hazai, és határon túli magyar párt és a magyar kormány együttese kifejezi, hogy a magyar nemzetet összefûzõ identitásnak vannak politikai összefûzései, továbbá azon a véleményen vagyunk, hogy az elfogadott közös nyilatkozat kiegyensúlyozott, és összhangban áll az euro-atlanti közösség politikai realitásaival és értékrendjével. Bár a kormányt súlyos tájékoztatási mulasztás terheli, ezzel együtt az ellentmondásos visszhangokat nyíltan és súlyukon kellett volna kezelni, és nem túlreagálva, pánikszerûen alapszerzõdést kötni Romániával.

Jelentõs magyar politikai tényezõ sem a konzultáció keretétõl, sem a közös nyilatkozat tartalmától 1996. július 5-e után semmilyen nemzetközi nyomásra nem tud és nem is tekinthet el.

Jól példázza, hogy a kormány hogyan kezeli a magyar-magyar csúcsot, hogy már arra sem méltatta a pápai csúcsot összehívó RMDSZ-t , hogy képviseltesse magát az eseményen. Amíg a Kárpát-medencébõl összesereglõ 17 párt zöme elnöki szinten volt jelen, addig az MSZP másfél órás késéssel a Csongrád megyei szervezet alelnökét küldte, a külügyi népbiztosság két veteránjának társaságában, de a megszólalásig õk sem jutottak el. A kormánynak és a kormánypártoknak ez az eljárása egyszerûen tragikomikus.

Ami pedig az alapszerzõdés másik elemét illeti, országaink és térségünk integrációs esélyeit alapvetõen a kapcsolatok stabilitása befolyásolja szomszédainkkal. Ez az alapszerzõdés éppen ellenkezõ hatást fog kiváltani, nevezetesen, Magyarország és Románia közötti viszony destabilizálódását eredményezheti. Jó okunk van ezt feltételezni, hiszen mögöttünk áll 1995 márciusában már a magyar- szlovák alapszerzõdés aláírása és az elmúlt nyár folyamán példaként 3- 4 ezer közalkalmazottat bocsátottak el Szlovákiában. A kassai és a komáromi magyar színház önállóságát felszámolták, az Ifjú Szívek Mûvészegyüttes és a CSEMADOK a lét-nemlét határára sodródott. De tegnap már megérkeztek Romániából, Kolozsvárról is az elsõ hírek. A kolozsvári zeneakadémia magyar felvételizõ diákjai táviratoztak, hogy a napokban megdöbbenésükben nem felvételizhetnek magyarul és nem indul számukra magyar tagozat.

Tisztelt Ház! Sajnos, nincs mit csodálkozni ezeken a fejleményeken, amíg szomszédaink nemzetállamot építenek, az államközi szerzõdések szimbolikusak és nem az õszinte közeledés szándéka vezérli õket. Ebben a helyzetben az alapszerzõdések Magyarország gyengeségének bizonyítékául fognak szolgálni a kormányok számára, és a hatalmat gyakorló nacionalista erõk növelni fogják a kisebbségekre nehezedõ nyomást. Megismétlem tehát, a Fidesz felszólítja a kormányt az alapszerzõd aláírásának elhalasztására és a további tárgyalásokra.

Az elmúlt napokban egy abszurd dráma jegyeit öltötte az, hogy a kormány Temesváron kívánja aláírni az alapszerzõdést. Az RMDSZ a hétvégi miniparlamenti ülésén rosszallását fejezte ki, és csendes tüntetést kezdeményez az aláírás napján Temesvárra. Mint Temesvár szellemiségét ismerõ ember, Tõkés László püspök inkább Világos, az 1849-es fegyverletétel helyszínét javasolta a két kormánynak.

Tisztelt Ház! Tõkés László püspök, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke, hétfõn, szeptember 9-én állásfoglalást tett közzé, amelyhez a Fidesz nevében csatlakozom. Idézem: "Elismerésemet és köszönetemet fejezem ki (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) - befejezem a mondatot - mindazon szervezetek, pártok és honfitársaim iránt, akik és amelyek pártállásuktól függetlenül felemelték szavukat egy elsietett, elhibázott, alkalmatlan idõben megkötendõ, és a romániai magyarság legitim képviselõinek megkerülésével véglegesített román-magyar alapszerzõdés ellenében." Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage