Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Világosan látszik, hogy a kormány makacs, és csalhatatlannak hiszi magát, hisz az ellenzék érveit meg sem hallgatja, nem is válaszol rá, sõt mi több, a kormány képviselõje kizárólagosan a kormány ügyének tekinti, és azt ajánlja az egyik parlamenti pártnak, hogyha ebbe bele akar szólni, lépjen be a kormányba.

Mi meglátásunk szerint itt nem a kormány ügyérõl van szó. Sokkal szélesebb körû nemzeti ügyrõl van szó. Ezért furcsálljuk is azt a magatartást, amelyet a parlamenti vitanapon tanúsítottak, szakmai érveinkre nem válaszoltak, abszolút nem érdekelte önöket, zajongtak, sõt a miniszterelnök a vacsoráját is itt töltötte el a vita alatt. A legfontosabb problémának talán azt tartjuk, hogy az aláírás tényével az erdélyi magyarság harmadik durva megsértését végzik el. Az elsõ volt az, hogy magában a tárgyalásokban nem vehettek részt.

(09.30)

A véleményüket nem vették figyelembe. Azt, hogy tényként közlik velük, hogy milyen klauzulát kötnek, ez nem tekinthetõ korrekt és tisztességes eljárásnak. Nem engedték szóhoz jutni - önök, tisztelt kormánypárti képviselõtársaim - az RMDSZ képviselõjét a Magyar Országgyûlésen, és a legdurvább, harmadik lépésre most vetemedtek, hogy Temesváron fogják ezt az alapszerzõdést aláírni.

A Magyar Demokrata Fórum kezdettõl fogva azt mondta, hogy az alapszerzõdés ebben a formájában elfogadhatatlan, tehát tovább kell tárgyalni. Tovább kell tárgyalni - és valószínû - a következõ kormánnyal, hisz azok az ígéretek, amit a jelenlegi kormány tesz, nem tekinthetõ kellõ súlyúnak, hiszen önöknek is tisztában kell lenni vele, hogy mindössze egy hónapjuk van hátra, és a parlamentben 30 százalékos támogatottsággal rendelkeznek. Tehát azok az ígéretek, amit a jelenlegi külügyminiszter tesz, és önök kész tényként kezelik, az egy hónapig tud még élni, és 30 százalékos támogatást tartalmaz. Ezzel - csatlakozva a fiataldemokratákhoz - szintén kérjük önöket, fontolják meg, tárgyaljanak tovább. Óriási bûnt követnek el, ha ezt a szerzõdést most aláírják. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage