Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Képviselõ Úr! Nem osztom az ön ténybeli megállapításainak jelentõs részét és a jogi aggályait sem. A Magyar Közlöny legutóbbi számában benne foglaltatik Suchman Tamás ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszterré történõ kinevezése, és egyidejûleg felmentése.

Ugyanakkor ugyanebben a közlönyben a miniszterek helyettesítési rendjérõl szóló alkotmányos felhatalmazása alapján a miniszterelnök megbízta - ideiglenesen - Suchman Tamást, hogy felügyelje az állami privatizációs ügynökséget. Tehát a miniszteri helyettesítési rendnek megfelelõen ez a része a dolognak rendben van. Az erre vonatkozó törvénymódosítást sürgõsséggel tegnap fogadta el a Ház, jövõ héten ebben döntés születhet. (Bekiabálás: Mikor kerül napirendre?) Napirendre vette a Ház, a sürgõsséget tegnap szavazta meg.

(09.40)

A másik kérdés, amit ön fölvet, szintén nem állja meg a helyét, hiszen az Alkotmánybíróság említett határozata nem erre a helyzetre vonatkozik, hanem arra, hogy a szabályozó állam ne kerüljön konfliktusba a tulajdongyakorló állammal, arra vonatkozik tehát, hogy az állam, amikor szereplõje a gazdasági folyamatoknak, mint szabályozó állam ne biztosítson elõnyt a tulajdonos állam számára. Ez az alkotmánybírósági döntés lényege, és ez teljesen független attól, hogy a privatizációt, amit kezdetben elsõként néhai Antall József miniszterelnök úr ellenõrzött, hogy a pénzügyminiszter vagy privatizációt felügyelõ miniszter vagy az ipari, kereskedelmi, idegenforgalmi miniszter felügyeli. Ez a szabályozás tartalmának kialakítására vonatkozó alkotmányos elv. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage