Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Módosító indítványomat az 1978. évi IV. törvényhez, a büntetõ törvénykönyvhöz nyújtottam be.

Egy olyan módosító indítványról van szó, amely a büntetõ törvénykönyvnek lényegében az egészét érinti. Maga az indítvány arról szól, hogy a halálbüntetésnek 1990-ben, az Alkotmánybíróság általi megszüntetése után a büntetési rendszerben keletkezett hiányosságot lényegében megszüntesse. Indítványomnak a célja, hogy az életfogytiglani büntetés, amelyrõl a közvélemény is és a szakemberek is világosan tudják, hogy nem életfogytig tart, tehát nem felel meg igazából e tekintetben a nevének, valóban és valódi életfogytiglani büntetéssé változzon.

A Fidesz álláspontja szerint erre azért van szükség, mert a halálbüntetés eltörlésével kiesett a büntetési rendszerünkbõl egy olyan elem, amely elrettentõ erõt képviselhetne.

(09.50)

A most elõterjesztett javaslat alapján lényegében az eddig életfogytiglani büntetéssel fenyegetett bûncselekmények esetén a valódi életfogytiglani büntetés lépne életbe, ami annyit jelent, hogy az elkövetõ, hogyha ilyen ítéletet kap, abban az esetben lényegében a börtönbõl már élete végéig nem kerülhetne ki. Ennek következtében a szabad világban bûncselekményt, újabb bûncselekményt nem követhetne el. Ennek a változásnak a következtében meg kellett emelni az eddig életfogytiglani büntetéssel fenyegetett bûncselekmények esetén is a büntetési tételt, ezt mi 25 évre emeltük. Mint tudjuk, a 25 év volt eddig lényegében a felsõ határa a határozott tartalmú bûncselekményeknek.

A Fidesz azt várja ettõl a javaslattól, hogy ennek következtében a bûncselekmények, erõszakos (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) bûncselekményeknek a növekedése valamilyen szinten megállítható, nem gondoljuk, hogy a büntetõjog lenne ennek az egyetlen eszköze, de ezzel a javaslattal szeretnénk ehhez hozzásegíteni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage