Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Az elõterjesztett országgyûlési határozati javaslat értelmében az Országgyûlés kötelezi a kormányt arra, hogy a határozathozatalt követõ 90 napon belül tájékoztassa az Országgyûlést arról, hogy jelenleg milyen nagyságú termõföldterület van az ország területén külföldi jogi vagy természetes személy tulajdonában és használatában.

Emlékeztetem képviselõtársaimat arra, hogy az 1994. évi LV. törvény 7. §-ának (1) bekezdése megszüntette azt a lehetõséget, hogy a külföldiek termõföldtulajdonhoz jussanak, ugyanakkor a legkülönbözõbb hírforrásokból arról szerzünk tudomást, hogy állandóan növekszik a külföldiek termõföldtulajdonból való részesedési aránya. Egészen elriasztó adatokat is hallani, különösen a Dunántúlról. Errõl egyébként az elektromos és az írott sajtó is beszámol idõnként.

1995 júniusában elõterjesztettem már ezt a határozati javaslatot. Akkor nagyon nagy vita után azzal utasították el a bizottságban az indítványomat, az az álláspont dominált, hogy majd rövidesen ezt a kérdést úgyis rendezni fogják, és ezért szükségtelen az én indítványom teljesítése. Kiderült azonban, hogy ez a feltételezés hiú ábrándnak bizonyult. Semmilyen ilyen felmérés nem történt, és miután minden döntési helyzetnek az alapja, hogy megfelelõ statisztikai adatbázissal rendelkezzünk, én úgy gondolom, a tudást megakadályozni nem kell, ezért támogassák a javaslatomat. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage