Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! A büntetõeljárás 131.§-ának (3) bekezdése helyébe kívánok léptetni olyan rendelkezéseket, amelyek a nyomozás befejezését felpörgetnék, meggyorsítanák, hiszen nem kell különösképpen indokolnom, hogy milyen érdek fûzõdik ahhoz, hogy a megindult nyomozás mielõbb befejezõdjék. Éppen a tegnapi nap folyamán hallhattak ezzel kapcsolatos interpellációt, hogy a büntetõügyek egy része éppen azért évül el, mert a nyomozó hatóságnál annyi ideig elfekszenek az ügyek, hogy nemegyszer az elévülés is szóba jöhet.

Ezért az én elõterjesztésem értelmében a nyomozást az elrendeléstõl számított két hónapon belül be kell fejezni. Ugyanakkor természetesen az ügy bonyolultsága vagy elháríthatatlan akadály esetében lehetõség lenne arra, hogy a helyi ügyészség vezetõje két hónappal meghosszabbítsa, illetve a megyei fõügyész további két hónappal hosszabbítsa meg az eljárást.

Tehát alapvetõen legfeljebb hat hónap alatt kellene befejezni a büntetõeljárást. Különleges esetben adna ez a módosítás lehetõséget a legfõbb ügyésznek a határidõ még további meghosszabbítására.

A másik rendelkezés értelmében a többszöri eljárás tilalmát szigorítanám, ugyanis kimondja ez az elõterjesztés, hogy a hatóság ugyanabban az ügyben csak a nyomozás megszüntetését követõ egy éven belül, és csak abban az esetben folytathatja az eljárást, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi, hogy az elõterjesztést kéri befejezni.) ha az ügyben olyan újabb bizonyítékok merülnek fel, amelyek a büntetõeljárás folytatását indokolttá teszik. Tehát ez egy garanciális elem lenne a büntetõeljárás beépítésébe. Köszönöm szépen. (Taps.)

(10.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage