Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Köszönöm, elnöknõ. Tisztelt Országgyûlés! Augusztus 30-án két önálló indítványt nyújtottam be, ez a második logikailag, de mindjárt szólok róla.

Az alapszerzõdés-tárgyalások során nyilvánvalóvá vált, hogy azok a nemzetközi konvenciók, amelyek a nemzeti és nemzetiségi együttélés biztosítását célozzák, nem mindenben alkalmasak e probléma rendezésére, megvilágítására. Elegendõ, ha arra utalok, hogy milyen fogalomhasználati problémák merültek föl, milyen értelmezési problémák merültek föl a tárgyalások során, és hogy derült ki, hogy nagyon lényeges pontokon a nemzetközi tárgyalásokon eddig kialakított konvenciók bizony hézagosnak bizonyulnak, bizony nem adnak irányadó tájékozódási vagy elindulási vagy megbékélési lehetõséget.

Javaslatom arra irányult, hogy a magyar Országgyûlés szólítsa föl a kormányt egy olyan elõkészítõ bizottság létrehozására, amelyik tudományos és politikai tanácskozássorozatot indítana a közép-európai régióban ennek az új konvenciónak a megalapozása céljából. Az elõterjesztésem kitér arra, hogy ez elsõsorban a tudományos mûhelyekre alapozzon, tehát a társadalomtudománnyal foglalkozó egyetemekre, akadémiai intézetekre, de politikai tanácskozás jellegét ötvözzék az ott fellépõ politikai képviselõk. Gondoskodni igyekszik arról is, hogy az indulásnak mi lenne az anyagi fedezete, és célul tûzi, hogy 1997- ben ennek a sorozatnak a megrendezésére sor kerüljön a régió különbözõ országaiban és városaiban, tekintettel a tudományos mûhelyekre. (Az elnök pohara kocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Köszönöm. (Taps a teremben.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage